Hlavní obsah

Podporu Haškovi slíbit nemohu, přiznal Blatter

Karel FeltPrávo

Prezident FIFA Joseph Blatter na závěr svojí krátké návštěvy v Praze odpověděl na několik otázek českých médií. Potvrdil svoji opětovnou kandidaturu na funkci šéfa FIFA na květnovém kongresu a ke kandidatuře předsedy ČMFS Ivana Haška do exekutivy UEFA řekl: „Je to vhodný kandidát, ale já se nemohu vměšovat do záležitostí kontinentálních organizací.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter v Praze.

Článek

Přijel jste do Prahy jen na oslavu Masopustových osmdesátin nebo i pro podporu svojí kandidatury na znovu zvolení prezidentem FIFA? Přijel jsem především na Masopustovu oslavu a vyhlášení Fotbalisty roku. V pondělí to byl nádherný večer v krásném prostředí. Propojení FIFA s československým a českým fotbalem je letité a tradiční. Nelze opomenout ani nezastupitelnou roli Václava Jíry jako prvního místopředsedy UEFA. S Ivanem Haškem jsme jednali o jiných věcech. Volební kongres FIFA s mojí návštěvou nemá nic společného.

Budete znovu kandidovat?

Svůj zájem jsem potvrdil už před několika měsíci, ale bude záležet na tom, zda bude přijata vize, kterou předložím. Pro FIFA už pracuji sedmatřicet let.

Hovořili jste s Ivanem Haškem také o jeho kandidatuře do výkonného výboru UEFA a podpoříte ji?

Hovořili jsme o ní. Nemohu se ale vměšovat do záležitostí kontinentálních organizací. Ale mohu si dovolit říci názor, že Hašek je vhodný kandidát... To bych ale řekl i v jiné zemi.

Jednali jste také o návrhu ČMFS na využití videa ve fotbale a případném experimentu s ním v českém fotbale?

O tom jsme také hovořili, ale tyto záležitostí řeší Pravidlová komise FIFA, která zasedá začátkem března v Cardiffu. Tvoří ji čtyři zástupci britských fotbalových svazů a stejný počet představitelů FIFA. Ke schválení změny je potřeba šesti hlasů. To znamená, že pokud chce FIFA něco prosadit, musí získat dva britské svazy. Ale naopak má právo veta proti návrhům britských zástupců. Tím chci říct, že změny se prosazují obtížně, takže jich není mnoho, což ale považuji za správné. Fotbal má jednotná pravidla po celém světě.

Neřekl jste ale, zda se českým návrhem bude komise zabývat...

Nebude, protože na programu má technologii řešení situací pouze na brankové čáře. Nic jiného.

Předseda FIFA Sepp Blatter (vpravo) a předseda ČMFS Ivan Hašekfoto: Právo/Jan Handrejch

Takže český fotbal nemůže tento experiment ani vyzkoušet? Může, ale musí mu to schválit pravidlová komise. Jedině ta je oprávněna povolovat takové experimenty.

Prosincová volba Ruska, jako pořadatele mistrovství světa 2018 a Kataru 2022 vyvolaly hodně kritiky. Nemáte obavu, že to může uškodit FIFA jako takové i vám osobně? Podívejte se. V roce 1974 se stal prezidentem FIFA Joao Havelange. O rok později jsem se k němu připojil jako generální sekretář FIFA a tehdy jsme začali pracovat na projektu, aby se fotbal rozšířil do všech kontinentů. Do té doby se o světové šampionáty střídala Evropa s Amerikou. My jsme chtěli, aby pevná struktura fotbalu vznikla i na ostatních kontinentech, což se povedlo.

Takže fotbal se povedlo podle vás rozšířit po celém světě podle jednotných pravidel?

Ano. Dnes máte všude organizované svazy, soutěže, od přípravek po profesionální ligy a vše podle stejných pravidel. Chtěli jsme také, aby mistrovství světa, jako vrcholnou soutěž FIFA mohli pořádat i na dalších kontinentech. Trvalo to mnoho let a první šampionát mimo Evropu a Ameriku se uskutečnil až v roce 2002 v Japonsku a Korejské republice. Když jsem byl v roce 1998 zvolen prezidentem FIFA, řekl jsem, že mistrovství světa musí co nejdříve na africký kontinent, kam také patří.

Neobáváte se tedy žádné negativní odezvy?

Určitě ne, protože se daří prosadit naši vizi o putování šampionátu po kontinentech. Úspěšné bylo mistrovství světa v Jihoafrické republice. Nyní se vrací na jihoamerický kontinent, kde bylo naposledy v roce 1978. Na řadě je Evropa, a protože šampionát nikdy nebyl v její východní části, a Rusko je největší zemí, pak bude právě tam. A co se týká Kataru, ten bude první arabskou a islámskou zemí, kde se šampionát uskuteční. Fotbal je pro všechny a všichni jsou pro fotbal.

Má smysl předkládat kandidatury a projekty, když si FIFA pořadatelské země vlastně vybere? Vždyť kandidatura Kataru byla nejrizikovější...

Tak to není. Projekty jsou velmi přísně posuzovány a ty, které jsou schváleny, jdou do voleb. Tam už záleží na rozhodnutí delegátů, kteří volí nejen podle toho, co vidí, ale i hlavou a srdcem.

Katar je ale malou zemí, kde není takový zájem o fotbal a navíc tu jsou nepříznivé klimatické podmínky... Katar prokázal, že je zemí, která má o fotbal zájem. Hrál čtvrtfinále asijského šampionátu, kde ho vyřadil gólem v poslední minutě pozdější vítěz Japonsko. Působí zde zkušení evropští trenéři a fotbal tu jde nahoru a půjde ještě výš. Bude to také další krok k rozvoji fotbalu v této oblasti. Do šampionátu zbývá jedenáct let a vše bude velmi pečlivě monitorováno. Za tu dobu se může hodně změnit.

Počasí asi těžko.

Podívejte se, v Evropě by teď měla být zima a v mnoha zemích to vypadá, jako by začínalo jaro. Dochází ke klimatickým změnám... Vyčkejme.

Jak hodnotíte zařazení Austrálie na asijský šampionát?

Za mého působení ve FIFA došlo ke třem změnám. První bylo přiřazení Izraele k UEFA, čímž bylo umožněno této zemi zúčastnit se vrcholných soutěží. K Evropě byl přičleněn i Kazachstán, což ale nebudu komentovat... Austrálie se v rámci své zóny s Oceánií dostala na jinou úroveň, její zařazení do asijské struktury má napomoci rozvoji fotbalu na obou kontinentech. Když jsem byl na finále asijského šampionátu v Dauhá, kde odehráli Japonsko a Austrálie výborný zápas plný ofenzivního fotbalu, byť padl jediný gól, kterým vyhrálo Japonsko, slyšel jsem jako vtip, že pohár zůstal v Asii... Já tento krok považuji za správný.

Gólman Petr Čech vám věnoval svůj dres s číslem 1, podepsaný českými reprezentanty. Co pro vás tento dárek znamená?

Moc si ho považuji. Zejména, že to je dres s číslem 1, které mám rád...

Reklama