Hlavní obsah

Evropským klubům dochází trpělivost s FIFA

Evropským fotbalovým klubům dochází trpělivost s FIFA. Nelíbí se jim zejména skutečnost, že mezinárodní federace začala mluvit o přesunutí mistrovství světa v roce 2022 kvůli vysokým teplotám v Kataru z léta na zimu. Něco takového by totiž výrazně zasáhlo do průběhu ligových soutěží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter už zimní termín MS také vzdal.

Článek

"Neřekl bych, že jsme ve válce, ale i naše trpělivost má určité meze," citovala agentura AP prezidenta Barcelony Sandra Rosella. "Doufám, že FIFA a UEFA si vyslechnou naše argumenty. Vždyť chceme jen férové, logické a rozumné řešení," uvedl po setkání předních členů Evropské asociace klubů (ECA) v Ženevě.

Zástupce týmů překvapilo hlavně to, že o přesunu šampionátu se začalo mluvit bez vědomí klubů, přestože by zimní mistrovství ovlivnilo kalendář evropských lig na tři roky. "Jestli se o tom chtějí bavit vážně, bez evropských klubů nic nesvedou. Evropa je srdce světového fotbalu," řekl ředitel AC Milán a zástupce ředitele ECA Umberto Gandini.

"Nelíbí se nám, že FIFA rozhoduje o vážných změnách v klubovém fotbale bez klubů. Jsme přesvědčeni, že moderní fotbal potřebuje víc demokracie, jasných pravidel a důvěryhodnosti," prohlásil generální sekretář ECA Michele Centenaro.

Proti přesunutí turnaje se nakonec postavili samotní katarští organizátoři a prezident FIFA Sepp Blatter nedávno prohlásil, že zimní termín už nepřipadá v úvahu. A to i přesto, že sám byl jeho zastáncem.

ECA se také nelíbí, jak FIFA spravuje termínovou listinu, když prý do kalendáře pro roky 2011 až 2014 přidala osm termínů pro reprezentační zápasy bez vědomí klubů. Podle zástupců týmů jsou hráči kvůli velkému počtu zápasů přetížení, což vede k častým zraněním

Za zbytečnou ECA považuje například aktuální reprezentační přestávku. "Nenajdete jediného kouče - reprezentačního i klubového, který by měl z tohoto termínu radost. Je to prostě nesmysl," uvedl Gandini. "Reprezentační trenéři mají hráče jen na chvíli, klubovým koučům zase před víkendovou ligou a startem Ligy mistrů příští týden zbude jen pár fotbalistů," dodal.

ECA očekává, že spory s FIFA výrazně ovlivní nominace pro olympijské hry v Londýně 2012. Kluby totiž chtějí zavést omezení, aby hráč mohl hrát jen na jednou velkém turnaji v sezóně. Příští rok je vedle olympiády na programu také mistrovství Evropy. "Kdo bude hrát na Euru, by neměl hrát na olympiádě. Myslím, že zvítězí zdravý rozum," prohlásil David Gill z Manchesteru United.

Reklama