Hlavní obsah

Rosa o krachu jednání s Poláky: Byl jsem pro ně drahý na lavičku

Radek Malina (Pafos)Právo

Druhý týden už ladí formu v teple, přestože jeho Teplice vyrazily do kyperského Pafosu teprve v neděli. Jenže obránce Severočechů Antonín Rosa byl už prakticky hráčem Polonie Varšava, s kterou pobýval týden na soustředění ve Španělsku. Z hotového přestupu ale nakonec sešlo. „Trenér mi řekl, že do prvního zápasu v lize by mě nepostavil a poslat nového hráče na lavičku si nemohl dovolit,“ vysvětluje důvod krachu prvního zahraničního přestupu 24letý obránce.

Foto: Radek Malina, Právo

Antonín Rosa při tréninku Teplic v kyperském Pafosu.

Článek

Jak se zrodila vaše týdenní anabáze ve Španělsku s Polonií Varšava?

Vedení polského klubu chtělo, abych na čtrnáct dnů odcestoval na testy. Mně ani Teplicím se taková varianta nelíbila, protože druhý týden pobytu ve Španělsku už se překrýval s herním soustředěním Teplic na Kypru. Nicméně kluby se domluvily na přestupové částce a já jsem usoudil, že půjde o zajímavou zkušenost. V neděli jsem tudíž odletěl do Polska a od pondělí trénoval s Polonií ve Španělsku.

Proč se nakonec váš přesun do Polska neuskutečnil, když kluby byly domluvené? Ztroskotal přestup na vašich požadavcích?

Vůbec ne. Už v průběhu týdne jsem pochopil, jak v Polonii vše funguje. Majitel je velmi bohatý a má právo rozhodovat o všem. Za letošní sezónu už mají třetího trenéra, dlouhodobější skauting v klubu nefunguje. Měl jsem týden, abych trenéra přesvědčil, že patřím do základní sestavy. Trénovali jsme dvoufázově, ve středu jsem nastoupil do utkání proti ruskému Krasnodaru. Vyhráli jsme čtyři nula, odehrál jsem poločas. V pátek si mě trenér zavolal a na rovinu mi řekl, že na moje místo si v lednu přivedl hráče ze Srbska, jemuž věří, a tudíž do prvního mistrovského zápasu bych určitě nebyl v základu. A že by těžko vysvětloval majiteli, proč za určitý obnos koupil hráče, který následně bude sedět jen na lavičce náhradníků.

Představoval by případný přestup do Polonie posun ve vaší kariéře ze sportovního hlediska? Nebo vás z tohoto pohledu nemusí krach jednání mrzet?

Sportovně by pro mě šlo rozhodně o krok dopředu. Ovšem jen pod podmínkou, pokud bych hrál. Vysedávání na lavičce by mě i přes celkovou kvalitu klubu srazilo. Nejdříve jsem si myslel, že nejde o nijak extra silný tým. Jsou v tabulce osmí, přitom byli řazeni mezi čtyři adepty na titul. Jenže právě kvůli nenaplněným ambicím v zimě utratili velké peníze za nové hráče. V lednu přišel i nový trenér. Myslím, že v Česku by Polonia byla v lize do třetí příčky. Vždyť v sobotu Polonia porazila Zenit Petrohrad 1:0.

Nemůže vás neuskutečněný přestup psychicky poznamenat?

Nejprve jsem litoval, že jsem vůbec odcestoval od Teplic, když angažmá nakonec nevyšlo a já tak ztratil týden času. Ale s odstupem dnů vše beru pozitivně. Šlo o zajímavou zkušenost. Dokázal jsem si, že bych mohl v Polonii hrát. Jen jsem měl málo času, abych trenéra přesvědčil. Pět dnů je příliš krátká doba. Věřím, že když se nám bude s Teplicemi dařit, tak ještě v budoucnu šanci na zahraniční angažmá dostanu. Neberu návrat jako nějaké ponížení. Jsem v Teplicích rád, duše našeho týmu je skvělá.

Jak vás přijali hráči v Polonii, když jste přišel do rozběhnuté přípravy až na herní soustředění?

Samozřejmě, že od hráčů bojujících o místo na postu stopera byl cítit jistý odstup, napětí tam panovala. Ale jinak byli všichni v pohodě. Trenér je z Nizozemí a po většinu mluvil anglicky, což mi vyhovovalo. V klubu je totiž hodně Jihoameričanů i dalších cizinců. S polštinou bych měl asi problém.

Reklama

Související témata: