Hlavní obsah

Český tým nestačil ani na Rusko. Ve Švédsku tedy všechno prohrál

V červených dresech dvakrát prohráli. Proti Rusku česká hokejová reprezentace na LG Hockey Games oblékla bílou sadu. Ta změnu k lepšímu také nepřinesla. Hráči vedení Aloisem Hadamczikem prohráli 2:4. Celkově Češi ze tří soubojů ve švédské hale Globen třikrát prohráli a skončili poslední. Stejně jako na listopadovém klání ve Finsku.

Foto: David Veis, ČTK

Smutný trenér Alois Hadamczik. Ve Švédsku český tým vše prohrál.

Článek

Divoký začátek si přichystaly oba týmy k nedělnímu obědu. Nejdříve měl velké štěstí český tým, když puk skončil za brankářem Jakubem Štěpánkem, centimetry chyběly, aby Rusové vedli. Těm zase z protiútoku zvonila tyčka po střele Petra Průchy. Taková byla první minuta.

Úvodní gól padl přesně po šesti minutách hry. Ondřej Němec proměnil přesilovou hru. První využitá početní výhoda na Švédských hrách. A teprve druhá úspěšná trefa v této sezóně při tomto stavu hráčů na ledě, a to v devátém utkání!

Český tým se ale z prvního vedení na turnaji neradoval dlouho. Za dvaašedesát sekund srovnal Rybin. Tým vedený Aloisem Hadamczikem zvyšoval tempo a zlepšoval svůj obrázek ve stockholmské hale Globen. Ne ale trvale. Bohužel. I přes porážky od Švédska a Finska měl šanci na druhé místo na LG Hockey Games. Základem byla ale výhra v základní hrací době.

Rybin poslal druhým gólem Rusy do vedení

Přetahovaná ve druhé části o třetí gól pokračovala. Dlouho se nikdo neprosadil. Ani Roman Červenka, nejlepší střelec ruské Kontinentální ligy. Velkou šanci dostal Petr Koukal, který ale tváří v tvář Birjukova nepřekonal, to samé Ivan Rachůnek.

A co druhá strana? Tam se podruhé radoval Rybin, Rusko se dostalo do vedení v 39. minutě.

Další přidalo v početní výhodě v počátku třetí dvacetiminutovky. Černá bilance Švédských her se pomalu blížila. Za dvaaosmdesát sekund bylo ruské vítězné dílo dokonáno. Česko - Rusko 1:4. O konečný stav ale nešlo. V přesilovce upravil na lichotivější skóre kapitán Tomáš Rolinek.

Konečné resumé českého výběru ze Švédska zní: tři zápasy, nula výher, tři prohry a skóre 5:13. Po třech akcích evropské tour Česko z devíti klání vyhrálo jen dvakrát. Úřadující mistři světa mají o čem přemýšlet.

Česko - Rusko 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 6. Němec, 56. Rolinek (Průcha, Zíb) - 8. Rybin (Paršin, Kaljanin), 39. Rybin (Paršin), 46. Galimov (Čurilov), 47. Kuzněcov (Šipačev). Rozhodčí: Persson, Johansson - Tillerkvist, Käck (všichni Švéd.). Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1.
Štěpánek - Zíb, Škoula, Němec, Čáslava, Lojek, Mojžíš - Kašpar, Novotný, Červenka - Průcha, Marek, Rolinek - D. Květoň, Vampola, Adamský (18. Gulaš) - Jánský, Koukal, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
M. Birjukov - Kornějev, Kalinin, Guskov, J. Birjukov, Kuljaš, Jemelin, Aťušov, Bělov - Afinogenov, Gluchov, Arťuchin - Galimov, Čurilov, Kaljanin - Rybin, F. Fjodorov, Paršin - Trubačev, Šipačev, Kuzněcov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Švédové vyhráli až po nájezdech

Hokejisté Švédska už s jistotou triumfu na domácím turnaji porazili Finsko 3:2 po samostatných nájezdech. Zůstávají tak reálně ve hře o vítězství v sérii Euro Hockey Tour, když před závěrečným dubnovým turnajem v Brně ztrácejí na vedoucí Rusko čtyři body. Finové skončili na turnaji třetí, stejná pozice jim patří i v pořadí tour o čtyři body před Českem.

Švédové, kteří na turnaji jednoznačně porazili Česko i Rusko, prohrávali od deváté minuty, kdy se prosadil při hře čtyř proti čtyřem po individuální akci Kontiola.  Před polovinou druhého dějství smazal ztrátu Ericsson, který z mezikruží po akci jednoho na jednoho prostřelil bekhendem mezi betony gólmana Rämöa. Další gól mohl přidat 39 vteřin před přestávkou, ale z trestného střílení brankáře Omsku nepřekonal.

V úvodu třetí třetiny vrátil Finům vedení Petrell, ale 124 vteřin před koncem vyrovnal ránou od modré čáry Sandström. Rozhodnout musely až nájezdy, v nichž za Švédy uspěli Axelsson i Lindström, za Finy jen Kontiola. Aaltonen a Puustinen na Larssona nevyzráli.

Švédsko - Finsko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 28. Ericsson (Thörnberg, Melin), 58. Sandström (Persson, Magnus Johansson), rozhodující sam. nájezd Lindström - 9. Kontiola, 42. Petrell (Niskala, J. Lajunen). Rozhodčí: Gašilov, Ravodin (oba Rus.) - Dahmén, Pihlblad (oba Švéd.). Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 9359.
Švédsko: Larsson - Magnus Johansson, Ekholm, Fälth, S. Erixon, Petrasek - Nordgren, Persson, Lindström - J. Andersson, Sjögren, Axelsson - Melin, Ericsson, Thörnberg - Brodin, R. Wallin, M. Tjärnqvist. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Rämö - Vatanen, Puistola, Karalahti, Väänänen, V. Lajunen, Niskala, Kukkonen, Mäenpää - Aaltonen, Kontiola, Lehtonen - Puustinen, Santala, Laine - Petrell, J. Lajunen, Hahl - Louhivaara, Hytönen, Pohlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: