Hlavní obsah

Hadamczik se vydá hledat posily pro šampionát do NHL

Martin KézrPrávo

Po třech akcích evropské hokejové tour, z nichž na dvou reprezentace skončila bez vítězství poslední, má trenér Alois Hadamczik jasno. Pro mistrovství světa na Slovensku potřebuje národní tým nutně doplnit ze zámoří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik udílí pokyny na tréninku české reprezentace.

Článek

„Nechci teď ale říkat žádné počty nebo uvádět nějaký poměr hokejistů z Evropy a NHL v nominaci na šampionát. Dokud nebude jasné, kolik hráčů bude v zámoří volných a kteří konkrétně, těžko si mohu vytvářet nějaké vize. S hodně kluky, kteří hrají v NHL, jsem mluvil už před sezónou a od žádného nedostal ohledně šampionátu zamítavou odpověď,“ říká Hadamczik, jemuž by při výběru posil měla pomoci už v pátek začínající dvoutýdenní inspekce.

Během ní může reprezentační kouč vidět v akci téměř dvacet českých hráčů. „Začnu v Tampě, kam postupně přijedou Florida, Phoenix i New Jersey, potom se přesunu do Atlanty na její zápasy s Torontem a Montrealem, vydám se za českými hráči i do Ottawy a končím začátkem března na utkání Rangers s Minnesotou. Chci s adepty reprezentace mluvit, abych věděl, jak na tom jsou a jestli mají pořád chuť,“ prozrazuje Hadamczik.

Poletí i Lener

Souběžné s ním se odletí do zámoří i generální manažer Slavomír Lener, jehož také čekají jednání s případnými posilami pro vrchol sezony. „Měl by navštívit sedm zápasů v New Yorku a Bostonu, ještě si to upřesníme. Chci, aby se zaměřil na utkání klubů, které neuvidím a jsou tam také čeští kluci jako třeba St. Louis, Ottawa, Islanders nebo Chicago,“ prozrazuje Hadamczik.

Trenér Alois Hadamczik dává pokyny hokejistům na srazu české reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

„Musím vybrat hokejisty, kteří dokáží opakovaně předvést odpovídající výkon. Hra některých kluků mě zklamala,“ přiznává při ohlédnutí za evropskou sérii turnajů Hadamczik, jenž bude během pobytu v zámoří řešit dilema, jestli zachovat pro šampionát kostru zlatého týmu z loňského mistrovství světa nebo základní stavební kameny hledat nově v NHL.

Už dřív naznačil, že prioritou do branky je pro něj Vokoun, jehož účast by znemožnila asi jen výměna v rámci NHL nebo natahované jednání o nové smlouvě s Floridou. Ale na gólmanské postu není problém, v záloze čekají Štěpánek, Pavelec, Salák, Neuvirth a třeba jako překvapivý trumf 46letý Hašek.

Obrana nebude jen z NHL

Přes problémy v defenzivě, které odhalily Karjala i poslední turnaj ve Stockholmu, se ale kouč nechystá ani obranu složit jen z beků hrajících zámoří. „Rachůnek s Blaťákem, ale třeba i Barinka nebo Krajíček, kteří taky nebyli na Švédských hrách, odvedli pro tým velice kvalitní práci na minulém turnaji a dělali i výbornou atmosféru v kabině. Myslím, že právě zkušení beci mohou tvořit základ obrany, kterou ale musíme vhodně doplnit z NHL,“ dodává kouč.

Medailově navázat na zlatý zázrak z Německa může Česko jedině, když si znovu všechno báječně sedne. Budou fungovat týmové vazby, všichni půjdou na hranu maximálního nasazení a obětování se pro tým. Na každé z akcí Euro Hockey Tour bylo hodně mistrů světa, jenže nebyli zdaleka tak kompaktní, trpěliví, zarputilí jako při mistrovství, kde měli i nějaký větší smysl pro dodržení herního systému. A to je hlavní Hadamczikův úkol, namíchat týmovou chemii zase tak, aby dodržení taktiky a herní disciplíny vešlo do krve všem 25 hokejistům,, kterým dá na mistrovství důvěru.

Které adepty MS Hadamczik uvidí v akci:
19. 2. Tampa Bay–Florida
Vokoun, Dvořák, Olesz
23. 2. Tampa Bay–Phoenix
Vrbata, Rozsíval, Hanzal
25. 2. Tampa Bay–New Jersey
Eliáš
27. 2. Atlanta–Toronto
Pavelec, T. Kaberle
1. 3. Atlanta–Montreal
Pavelec, Špaček, Hamrlík, Plekanec
2. 3. zastávka v Ottawě
Kuba, M. Michálek
3. 3. NY Rangers–Minnesota
Prospal, Havlát, Židlický

Reklama