Hlavní obsah

Německo - Česko 1:0Prohra s Němci jen o gól. Díky Pavlenkovi i lotyšskému sudímu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Waldschmidt 1 : 0
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Výtečnému brankáři Pavlenkovi a velkorysému lotyšskému sudímu musela česká fotbalová reprezentace poděkovat, že přípravu s Německem prohrála v Lipsku jen nejtěsnějším rozdílem. Legionář z Brém se mezi tyčemi Šilhavého výběru zaskvěl hned několika výtečnými zákroky a minimálně tři gólové šance domácím hráčům zlikvidoval, rozhodčí Treimanis pak přehlédl, že před přestávkou hrál v šestnáctce rukou Matějů a po ní Souček a pokutové kopy nenařídil.

Foto: Michael Robert, ČTK

Kapitán českého týmu Bořek Dočkal (vzadu) a německý reprezentant Nadiem Amiri.

Článek
Fotogalerie

Rozhodli jsme se s Němci hrát rovnocennou partii, a ta odvaha někdy byla proti nám, říká Jakub Brabec

Trestuhodné, kolik prostoru nechali Brabec s Jemelkou v šestnáctce Waldschmidtovi. Samozřejmě, že čtyřiadvacetiletý legionář z Benfiky Lisabon debutující českou stoperskou dvojici vyškolil, pochopitelně, že nabídnutou šanci zužitkoval. Vůbec první, která se německé reprezentaci nabídla, protože na domácích hráčích bylo v úvodu lipské přípravy kupodivu znát mnohem víc než na Šilhavého týmu, že se spolu vidí a v podobném složení hrají poprvé.

Českému celku tak nebyla nic platná docela svižná úvodní desetiminutovka, kdy mu vycházela kombinace víc než Němcům hrajícím bez obvyklých opor z Bayernu, madridského Realu, Chelsea či Mönechengladbachu, a i do útočení se hrnul mnohem aktivněji, takže Dočkalovi se nabídla už po šesti minutách příležitost k ohrožení Trappovy brány.

Rychle vstřelený gól nastartovaný dělovkou Neuhause, kterou stačil Pavlenka pouze vyrazit, navíc Jemelku vykolejil natolik, že po půlhodině vyrobil kiks, za který by to schytali už kluci v přípravce. Přímo výstavně totiž naservíroval balon Brandtovi, které byl ovšem překvapený natolik, že ve stoprocentní šanci vůbec netrefil bránu. Však také trenér Löw vyskočil a jen se chytil za hlavu.

A v záběru poločasu se za ni chytal zase. Obrana české reprezentace totiž připomínala vylidněné pražské pasáže v době koronavirové po deváté večerní, takže Němci jí korzovali, jak se jim zachtělo. Aby ne, když měli prostor i čas, který jim stopeři i krajní beci dopřávali, ke kombinaci i náběhům do šancí. Ještě že měl Pavlenka, jenž přijel na sraz jen kvůli lipské konfrontaci, velký den a skvostnou formu k tomu, takže soupeřovy šance bravurně likvidoval.

Ránu Gündogana, stejně jako dvě tutové gólové příležitosti Amiriho, které se narodily během pár vteřin. Nebýt Pavlenky, vedl by Löwův výběr po půli minimálně tříbrankovým rozdílem.

Hromadné střídání a příchod Součka, Jankta a Vydry do druhého poločasu českému celku přece jen pomohl. Velkorysost lotyšského sudího ovšem také, protože Němcům odepřel dvě jasné penalty. První po ruce Matějů před přestávkou i druhá po volejbalovém zákroku Součka byly přitom zcela evidentní. VAR však na stadionu samozřejmě nebyl, takže ani nápověda nefungovala...

Šilhavého výběr, jehož hra už měla jiné parametry než do přestávky, neboť si počínal mnohem aktivnější a v ofenzivě daleko odvážněji, se tak mohl pokoušet až do konce zápasu o vyrovnání.

Součkova hlavička však Trappovu bránu minula, Holešova rána šla také nad, Vydrova mimo.

Ke gólu tak měli nejprve blíž Němci, protože Neuhaus podruhé během utkání předvedl, jak excelentním střelcem zdálky je. Jeho rána ale naštěstí pro Pavlenku skončila jen na spojnici břevna a tyče. Pět minut poté předvedl na opačné straně Trapp, že i on dovede předvést zákrok ze sorty parádních. Vydrovu hlavičku z brány vytáhl, takže přátelská konfrontace skončila nakonec těsnou, ale zaslouženou výhrou Němců.

Přípravné fotbalové utkání:
Německo - ČR 1:0 (1:0)
Branka: 13. Waldschmidt. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lotyšsko). ŽK: Souček. Hráno bez diváků.
Německo: Trapp - Tah, Koch, Rüdiger - Baku, Neuhaus, Gündogan (46. Dahoud), Max (69. Schulz) - Hofmann (20. Amiri), Waldschmidt, Brandt. Trenér: Löw.
ČR: Pavlenka - Matějů, Brabec, Jemelka, Novák (46. Souček) - Holeš - Černý (46. Jankto), Dočkal (69. Darida), Barák (69. Král), Kopic (78. Ondrášek) - Krmenčík (46. Vydra). Trenér: Šilhavý.
Další přípravy
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

🇩🇪🇨🇿O jedinou branku utkání se v 13. minutě postaral @lucawaldschmidt_10. ⚽️Více v biu👆nebo na www.sport.cz Foto: Reuters

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig),Lis 11, 2020 v 1:38 PST

Reklama

Související témata: