Hlavní obsah

Bude mít Sparta na Ligu mistrů? Chovanec si ani po Liverpoolu soudit nehodlá

Jen pár minutek chybělo, aby fotbalisté Sparty dovedli odvetnou bitvu v Liverpoolu alespoň do prodloužení. Nakonec vypadli a favorit jde podle očekávání dál. Dalglishův tým měl však pořádně nahnáno a Letenské může hřát, že oba zápasy se slavným soupeřem zvládli jako rovný s rovným. „Na velký svátek jsme se zodpovědně připravili. A nezklamali,“ těší kouče Jozefa Chovance.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Václava Kadlece ze Sparty (vlevo) brání Jamie Carragher z Liverpoolu

Článek

Napadlo by vás po prosincovém losu, že budete k postupu přes slavný Liverpool tak blízko?

Určitě ne, zvuk soupeře je velký. Navíc je na rozdíl od nás plně rozehraný.

S celkovým vystoupením v Evropské lize asi budete spokojený.

Získali jsme zkušenosti, na nichž můžeme stavět. Jsme však zklamaní, že jsme nepostoupili dál. Již ve skupině jsme věděli, že nepatříme k favoritům na postup. Těmi byly CSKA a Palermo. Chtěli jsme překvapit a nakonec zaslouženě postoupili. Pak nám los přisoudil Liverpool. To byl pro nás svátek. Chtěli jsme se zodpovědně připravit. To se nám vyplatilo a nezklamali jsme.

Sparta tedy po sedmi letech přežila v pohárech do jara. Pět sezón už chybí v Lize mistrů. Věříte, že na ni bude začátkem příštího ročníku mít?

Pozor, základem je, že se musí vyhrát Gambrinus liga. Zatím je strašně brzy soudit.

A měřeno letošním vystoupením v Evropské lize?

Vždycky nakonec bude záležet na okolnostech. Na losu, na aktuálním rozpoložení mužstva. Když vám jako se Žilinou vypadne pět hráčů, je najednou všechno jinak...

Co teď rozhodlo, že jste se nedostali do osmifinále Evropské ligy?

V obou zápasech se nám podařilo eliminovat hru, o niž se Liverpool snažil. Soupeř však měl kvalitu na to, aby nakonec jeden gól vstřelil. To rozhodlo. Dvojzápas byl chudý na branky a jedna trefa mu na postup stačila.

Trenér Sparty Jozef Chovanec(vpravo) a Erich Brabec na tiskové konferencifoto: Právo/Jan Handrejch

Nemáte pocit, že jste o postup přišli hlavně doma, kde jste šance měli?

Nebylo to tak jednoduché, Liverpool s příchodem kouče Dalglishe vychází z důsledné obrany. Navíc mají skvělého gólmana. Při absenci Gerrarda jim skřípe přechodová fáze, přesto dokázali porazit i Chelsea.

Dokázal by ten jeden gól, který Spartě k postupu chyběl, vstřelit Bony Wilfried?

To se nedá soudit. Je otázka, zda by proti Liverpoolu nastupoval zase tak spokojený Bony, jaký tady na podzim byl. Chtěli jsme ho udržet, ale on sám toužil odejít - stejně jako Kucka. Samozřejmě tu byly tlaky manažerských skupin. Jak říkám, je to otázka. Myslím si však, že kdybychom Bonymu přestup zatrhli, nebylo by to dál optimální ani pro něj, ani pro nás.

Kdo vlastně mohl za to, že Kuijt byl v klíčovém okamžiku po rohu neobsazený? Kweuke, který mu stál nejblíž, asi ne...

Leo hlídal prostor. Byla to spíš zásadní chyba Pamiče, který měl Kuijta osobně a byl od něj strašně daleko. Upozorňoval jsem už před zápasem, že takových taktických chyb se musíme vyvarovat.

Na podzim jste často nebyli schopní zopakovat dobré výkony z poháru také v domácí soutěži. Nemáte po liverpoolské slavnosti obavy z pondělního duelu v Ostravě?

Jsem naopak rád, že liga nám brzy po poháru začíná. S Liverpoolem jsme sice hráli na výborných terénech a nevíme, na čem se bude hrát třeba na Baníku. Přesto by dva ostré pohárové zápasy měly být naší výhodou. Víme, za čím jdeme, takže i ligová utkání pro nás musí být stejně důležitá jako duely s Liverpoolem.

Reklama

Související témata: