Hlavní obsah

Tomáš Klíma ve Varech dokazuje, že slavné hokejové geny nezapře

Jirka G. NovákSport.cz

Jedním z hrdinů Karlových Varů byl v neděli dvacetiletý hokejový útočník Tomáš Klíma, autor dvou branek. Při sedmigólovém výprasku Slavie v předkole play off nejprve otevřel skóre a ještě v první třetině přidal další trefu. A ta stála opravdu za to. Parádně ujel po levé straně, udělal stahovačku obránci, a prostřelil slávistického brankáře Furcha.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Útočník Karlových Varů Tomáš Klíma

Článek

„Rozhodoval jsem se, jestli přihraju, ale obránce spadl tím směrem, tak jsem zkoušel puk stáhnout, a vystřelit. Naštěstí to tam spadlo,“ popsal skromně svůj druhý gól Klíma. Teprve dvacetiletý útočník už má na kontě čtyři trefy a je ve vyřazovací části nejlepším střelcem Energie.

Hraje přitom svoje vůbec první play off mezi dospělými. „Snažím se nebýt nervózní. Myslím, že je lepší být v pohodě, nestresovat se, a hrát co nejlépe pro mužstvo,“ prohlásil s mazáckým klidem mladíček, jako kdyby vlastně o nic nešlo. V neděli se ale parádně předvedl, z čehož museli mít v KV Areně radost i členové rodiny. V hledišti seděli děda s babičkou, teta, a určitě nechyběl ani jeho bratr Lukáš.

Strýcem je Petr Klíma

Hokejově nejslavnější člen rodiny ovšem chyběl, Tomášovým strýcem totiž není nikdo jiný než Petr Klíma. Bývalý reprezentant a vítěz Stanley Cupu, který v NHL odehrál přes 800 zápasů, se po konci kariéry usadil ve Spojených státech a na hokejový růst svých synovců tak dohlíží jen na dálku. „Žije v Detroitu a trénuje hokej svoje syny Kellyho a Kevina,“ prozrazuje o příbuzném Tomáš Klíma.

Ani ke svým synovcům ale nebyl co se týče hokejových rad, skoupý. „Když jsme byli mladší, tak nás bral na led a ukazoval nám něco ze svého umění,“ vzpomíná Tomáš. O tom, že by se ale s bráchou hokejově zlepšovali v zámoří pod jeho křídly, neuvažovali. „Teď jsme v Karlových Varech a doufám, že jim odevzdáme to nejlepší. Co bude v budoucnu, tím se moc nezaobírám,“ tvrdí hráč, jenž má stejně jako bratr smlouvu s klubem z lázeňského města až do roku 2015.

Kořeny na Slovensku

Jejich angažování je dobrou prací karlovarského skautingu, protože oba Klímové ještě před rokem působili na Slovensku a věděli o nich jen zasvěcení. „S hokejem jsme začínali v pěti letech v Dubnici nad Váhom, pak jsme přišli do Čech - nejprve do Kadaně, potom do Litvínova. Pak jsme se zase vrátili na Slovensko - do Dubnice a do Trenčína. Chtěli jsem hrát extraligu juniorky. A pak si nás všimli skauti Karlových Varů,“ vysvětluje složitou anabázi Tomáš Klíma, jenž mimochodem celý rozhovor vede ve slovenštině.

Může tak porovnávat slovenskou i českou soutěž. „Na Slovensku jsem sice odehrál za áčko jen pár zápasů, ale i tak je to gigantický rozdíl,“ tvrdí a rád by ve výborných letošních výkonech pokračoval co nejdéle. „Myslím, že pro pátý zápas předkola by jsme měli být v psychické výhodě. Srovnali jsme sérii a Slavii vzaly poslední zápasy spoustu sil. Musíme si vzít všechno dobré, co se nám v těch posledních zápasech povedlo,“ přeje si.

S bratrem Lukášem jsou dvojčata a je to prý poznat i na ledě. „Hrajeme oba podobným stylem. Myslím, že umíme dobře vystřelit a předvádíme trochu tvrdší hru. Jediné čím se lišíme, že já jsem levák a on pravák,“ směje se Tomáš Klíma, jenž se už v kádru áčka narozdíl od bratra zřejmě usadil natrvalo.

Reklama

Související témata: