Hlavní obsah

České Budějovice rozdrtily Vítkovice a srovnaly sérii na 1:1

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic přesvědčivým způsobem vyrovnali stav čtvrtfinálové série play-off extraligy s Vítkovicemi, když v pátek svého soupeře po úvodní domácí porážce porazili vysoko 5:0. Až do 28. minuty byl přitom stav bezbrankový. Čisté konto vychytal Jakub Kovář. Celá série se nyní stěhuje do Ostravy, kde se budou hrát příští tři utkání. To nejbližší je na programu v pondělí.

Článek

Jihočeši začali náporem a předznamenali jím svou převahu v průběhu celého zápasu. Už v úvodních vteřinách mohli jít také do vedení, jenže Mikeska se Šimánkem nedokázali ve skrumáži protlačit puk za Málkova záda. V páté minutě schoval strážce hostující klece do lapačky Ptáčkovu svižnou ránu, poté připravil Kuchejda svými kudrlinkami šanci pro Mertla, ale tomu stál v cestě opět Málek.

Krátce na to přišel okamžik, který Jihočechy ve čtvrtek připravil o lepší výsledek. Jejich sérii ran do brankové konstrukce navýšil již na čtyři chytrou střelou po ledě zadák Vydarený - Málka zachránila jeho levá tyč. A nechybělo mnoho, aby domácí znovu litovali. Na druhé straně hřiště totiž poprvé výrazněji zahrozili hosté, když se Pohl s Vránou řítili na osamoceného Vykoukala, ale gólman Kovář si s Pohlovou střelou poradil.

Bezbrankový stav nedokázal zlomit ani Ptáček, který se na začátku druhého dějství ocitl sám před Málkem, a nepovedlo se to ani Hunovi, jenž si vybruslil zpoza branky do velmi dobré palebné pozice, ale Kovářovu klec těsně minul. Na začátku 27. minuty se domácí dočkali první početní výhody v utkání a po více než minutě také vedoucího gólu. Vykoukal nahodil od modré čáry kotouč na Málka a clonící Šimánek ho vzápětí dorazil do sítě.

Chvilkového otřesu Ostravanů navíc Mountfield vzápětí využil k navýšení náskoku. Burian za brankou setřásl parádně Burgera, předložil puk najíždějícímu Ptáčkovi a ten vymetl přesně horní růžek branky - 2:0. Krátce po polovině základní hrací doby se Málek hodně zapotil při dvakrát tečované Novákově střele v přesilovce, poté mohl naopak při dalším oslabení hostů snížit Tomas, ale Kováře přelstít nedokázal.

V úvodu třetí třetiny prověřili Málkovu pozornost Vydarený a Šimánek, ovšem uklidňující třetí gól nepřidali. V polovině 43. minuty se naopak vyznamenal Kovář, když stihl zareagovat na bekhendové zakončení Huny v přesilovce. Poté hrál Mountfield přes 40 vteřin v pěti proti třem, ale nic z výhodné situace nevytěžil.

Když se však ve 48. minutě zapsal po trochu nenápadné akci do střelecké listiny Červený, odstartoval exhibici domácích, jejichž výhru zvýraznili v polovině závěrečné části během 26 sekund ještě Šulc a Pšurný.

HC Mountfield České Budějovice - HC Vítkovice Steel 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 28. Šimánek (Vykoukal), 29. Ptáček (Burian), 48. Červený (Burian), 50. Šulc (Kašpařík, Pletka), 51. R. Pšurný (Kuchejda, Vykoukal). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. Diváci: 5258. Stav série: 1:1.
České Budějovice: Jakub Kovář - Vykoukal, Vydarený, Ptáček, Kolarz, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Červený, Podlešák, Burian. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Vítkovice: Málek - Vosátko, Malík, Punčochář, Voráček, Ovčačík, Trnka, Bartoň, Rehák - Huna, Burger, Szturc - Šedivý, Húževka, J. Sýkora - Pohl, Vrána, Klimek - Ujčík, Káňa, Tomas. Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

Související témata: