Hlavní obsah

Řecko - Česko 0:2Vyloučení, poté opakovaná penalta. Češi v klíčové bitvě urvali výhru a posílili naději na ME

MinutaMin. Tým Hráč Akce
68. Bucha (penalta) 0 : 1
90. Drchal 0 : 2
Záznam online reportáže

Atény/Praha
Aktualizováno

Byla to lopota, ale čeští fotbalisté do 21 let cíl splnili a důležitou kvalifikační výhru v Řecku urvali. V pátek zvítězili v Aténách 2:0, čímž udrželi první příčku ve čtvrté skupině a živí postupovou naději na evropský šampionát.

Foto: Sport.cz

Kapitán Lvíčat Ladislav Krejčí v utkání s Řeckem.

Článek

„Musíme dopředu něco vymyslet, připravit šance pro útočníky, aby měli z čeho dát gól," burcoval před zápasem Libor Holík a svoje slova si vzal k srdci. Dravými průniky po pravé straně provětrával obranu a připravoval velké příležitosti. Matoušek ale levačkou napálil balon nad břevno, Lingr pak po centru jabloneckého zadáka hlavou sklepl míč nabíhajícímu Havelkovi, který taktéž vysoko přestřelil.

Češi byli nebezpečnější, jenže při svých možnostech prokazovali, že koncovka v kvalifikaci nepatří k jejich silným zbraním. Krejčího partě ale pomohlo vyloučení Lymperakise ve 42. minutě. Záložník OFI Kréta nejprve skluzem ostře poslal k zemi Holíka, kterého vzápětí ještě nohou zbytečně zasáhl a hlavní arbitr ho poslal s červenou kartou do sprch.

Foto: Sport.cz

Český brankář Martin Jedlička v Aténách příliš práce neměl.

Češi od té chvíle trpělivě dobývali obranný val. Hru ještě rozhýbali Ostrák s Granečným a Řekové se dostali pod tlak. Bucha při dvou šancích ještě neuspěl, pak ale Granečného fauloval v šestnáctce Apostolakis a kopala se penalta! Šašinkovu ránu k levé tyči sice vyrazil Siampanis, sudí si však všiml, že řecký gólman předčasně opustil brankovou čáru a pokutový kop se opakoval. K exekuci se tentokrát postavil Bucha a ranou pod břevno rozjásal českou lavičku.

Uklidňující trefu měl na kopačce Šašinka, jenže při tutovce netrefil bránu a výsledek tak byl stále na vážkách. Oslabení Řekové ale až na výjimky příliš nehrozili, k náznakům šancí se dostali až v posledních deseti minutách a Češi je v samém závěru definitivně srazili do kolen.

V nastavení uvolnil Vaníček povedeným pasem Drchala, boleslavský útočník střelou po zemi rozvlnil síť a Češi se po výhře 2:0 přiblížili vytoužené účasti na malém Euru. Mají jistotu nejhůř druhé příčky ve skupině, která za určitých okolností může znamenat letenky na šampionát, kam proniknou vítězové devíti skupin a pět nejlepších mužstev z druhých míst. Tabulku nyní vedou o tři body před Skotskem, které má ale s českým celkem lepší bilanci vzájemných zápasů. Třetí je o další bod zpět Chorvatsko.

Kdybych jí nedal, tak mě všichni sežerou. Ale bylo to se štěstím, přiznal autor opakované penalty Pavel BuchaVideo: FAČR

Skotové nastoupí v úterý 17. listopadu právě v Řecka, jemuž Češi teď budou fandit. Pokud totiž ostrovní soupeř na jejich půdě nevyhraje, oslaví Krejčího svěřenci jistý postup z prvního místa.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let v Aténách - 4. skupina:
Řecko - Česko 0:2 (0:0)
Branky: 68. Bucha z pen., 90.+1 Drchal. Rozhodčí: Jaccottet - Jobin, Hirzel (všichni Švýc.). ŽK: Diamantis - Plechatý, Krejčí, Ostrák. ČK: 42. Lymperakis (Řec.). Bez diváků.
Řecko: Siampanis - Apostolakis, Evangelu, Diamantis, Katranis - Buzukis (46. Tsiggaras), Tsingaras (72. Botos), Balojannis (46. Papanikolau) - Lymperakis, Kutsias (57. Kampetsis), Vrusai (80. Machairas). Trenér: Gumas.
Česko: Jedlička - Zima, Krejčí, Plechatý (46. Ostrák) - Holík, Havelka (46. Granečný), Janošek, Matoušek (65. Vaníček) - Lingr (89. Klíma), Bucha, Šašinka (77. Drchal). Trenér: Krejčí.
Litva - San Marino 3:0 (1:0).
Tabulka:
1.Česko1063120:421
2.Skotsko953116:418
3.Chorvatsko952230:717
4.Řecko94149:1113
5.Litva93159:810
6.San Marino1000100:500
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: