Hlavní obsah

Češi bývali špička Evropy. Pro nás jsou největší hrozbou, říká kouč Španělů

MADRID

Experti i fanoušci se vesměs shodují, že česká fotbalová reprezntace bude v pátek proti španělským mistrům světa a Evropy v kvalifikačním duelu o postup na EURO 2012 jasným outsiderem. Trenér Španělů Vincente Del Bosque je ale v předzápasových komentářích opatrný. Nejbližšího konkurenta v kvalifikační skupině dokonce označil za “největší hrozbu pro Španěly”.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Španělský trenér Vicente Del Bosque se radoval s pohárem pro mistry světa. Teď přemýšlí, jak na Rosického a spol.

Článek

Podle trenéra musejí všichni hráči jeho týmu pro úspěch proti České republice předvést maximum ze svých schopností. “Když tomu tak nebude, mohou přijít komplikace,” uvedl Del Bosque v rozhovoru pro oficiální stránky UEFA. A zdůraznil, že souboj s Rosickým a spol. v Granadě rozhodně nebude pro jeho tým jednoduchou záležitostí.

“Češi jsou pro nás největší hrozbou. Mají fyzické i technické kvality. Jsou zkrátka velmi silní a v posledních letech bývali jedním z nejlepších týmů Evropy,” pokračoval trenér. Samostatná Česká republika se se Španělskem dosud utkala pouze dvakrát v rámci kvalifikace o postup na MS 1998. V prvním utkání uhráli tehdejší vicemistři Evropy v Praze se Španěly remízu 0:0, v odvetě pak podlehli 0:1 gólem z pokutového kopu.

Musíme nastoupit se správnou mentalitou, říká kouč

Jenže momentálně patří české reprezentaci ve světovém žebříčku až jedenatřicátá pozice, zatímco Španělé rankingu FIFA vévodí. Jakýkoliv bodový zisk svěřenců Michala Bílka by tak byl překvapením. Kouč Del Bosque má k dispozici hodně široký kádr mimořádně kvalitních fotbalistů, a tak ho nemusí ani moc mrzet zranění stálic Carlese Puyola, Ceska Fábregase a Pedra Rodrígueze.

“Pro nás je hrozbou fakt, že většina našich hráčů působí jak v ligových, tak v evropských soutěžích a tak tomu bude až do konce sezóny,” upozornil šedesátiletý stratég. “Do pátečního zápasu potřebujeme nastoupit se správnou mentalitou, protože, jinak mohou přijít komplikace,” varuje Del Bosque.

Španělé zatím vyhráli všechny tři kvalifikační duely a s devíti body vedou skupinu o tři body před druhou Českou republikou. O další dva body více ztrácejí Skotové, kteří doma se Španěly prohráli v napínavém duelu 2:3.

Reklama

Související témata: