Hlavní obsah

Snowboardcrossař Novotný byl jedenáctý v závodu SP v Arose

AROSE

Snowboardista Michal Novotný skončil jedenáctý v předposledním závodu Světového poháru ve snowboardcrossu. Česká naděje Eva Samková dnes do bojů o medaile ve švýcarské Arose zasáhnout nemohla. Při dopoledním rozjíždění spadla a kvůli otřesu mozku nastoupila do čtvrtfinále jen proto, aby alespoň bodovala. Úmyslně vyjela z trati a obsadila 21. místo.

Foto: Petr Horník, Právo

Snowboardcrossař Michal Novotný

Článek

Z výhry se radovali dvojnásobný olympijský vítěz Seth Wescott z USA a poprvé v kariéře Bulharka Alexandra Jekovová.

V Arose se jezdilo v šesti po vzoru X-Games a Novotný v desetistupňovém teplu postoupil z osmifinále i čtvrtfinále vždy z třetího místa. V semifinále ale vletěl mimo trať, narazil do fotografa, spadly mu brýle a odřel si okolí pravého oka. "Bouchl jsem se do hlavy, do stehna a bicepsu pravé ruky," uvedl Novotný v tiskové zprávě.

V malém finále zlomil hned na startu prkno, později opět upadl. "Jsem takový otřesený. Uvidíme, co bude ráno. Hlavně aby mi nenateklo to oko, abych aspoň něco viděl," řekl po svém nejlepším výsledku v sezoně. Jeho maximem dosud bylo 12. místo z úvodního dílu SP v Argentině. Na mistrovství světa v La Molině dojel Novotný patnáctý, ale jinak se vítězi dvou závodů SP příliš nedařilo.

Z osmifinále postoupil v Arose i Emil Novák, s kterým jel v jízdě David Bakeš, ale ten skončil na prvním nepostupovém místě. Novák vypadl po pátém místu ve čtvrtfinále a skončil dvacátý, což je jeho nejlepší výsledek v kariéře.

Samková si přivodila otřes mozku v závěrečné tréninkové jízdě, v které vyrazila na trať společně s muži a na posledním skoku před cílem dojela Bakeše. "Jela jsem krásně, ale pak to přišlo. Skočila jsem Bakešovi na prkno a pak už si nic nepamatuji," řekla Samková a přiznala, že skoro hodinu po nehodě o sobě příliš nevěděla.

Nepamatovala si, že jela sedačkou na start, že tam asi hodinu seděla ve stínu a čekala na závod. Domluvila se s trenérem Markem Jelínkem, že pouze odstartuje a odstoupí. V pátek je další závod a Samková počítá s tím, že se finále sezony zúčastní. "Teď si odpočinu a pošlu to tam," řekla.

Už ve středu se v Arose zranila Klára Koukalová, která si v kvalifikaci zlomila nohu a byla operována v nemocnici v Churu.

Závod SP ve snowboardcrossu v Arose (Švýcarsko):
Muži: 1. Wescott (USA), 2. Vaultier, 3. De le Rue (oba Fr.), ...11. Novotný, 20. Novák, 29. Bakeš (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP: 1. Vaultier 2890 b., 2. Cheever (USA) 2690, 3. Pullin (Austr.) 2287, ...26. Novotný 676, 44. Bakeš 202, 47. Novák 143.
Ženy: 1. Jekovová (Bulh.), 2. Chythlooková-Sifsofová (USA), 3. Gillingsová (Brit.), ...21. Samková, Koukalová (obě ČR) nepostoupila z kvalifikace.
Průběžné pořadí SP: 1. Maltaisová (Kan.) 4800, 2. Jekovová 3200, 3. Jacobellisová (USA) 2810, ...7. Samková 1790, 20. Koukalová 670, 35. Chourová (ČR) 130.

Reklama