Hlavní obsah

Fandům skokana Malysze nastávají smutné časy, jejich idol odchází

VARŠAVA

Zimní víkendy budou pro Poláky od příští sezony o poznání smutnější. Poslední roky měly miliony z nich o napětí a radost postaráno díky výkonům skokana na lyžích Adama Malysze. "Orel z Visly", kterého mnozí v Polsku uctívají jako národního hrdinu, však oznámil, že odchází do skokanského důchodu. Se svými fanoušky i kolegy se subtilní muž s knírkem rozloučí během sobotní exhibice v Zakopaném. Další sportovec, který by v Polsku dokázal rozpoutat mánii, na obzoru zatím není.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Adam Malysz

Článek

"Soutěže Světového poháru, mistrovství světa nebo olympijské hry už nebudou takové jako dřív. Už nebudeme skákat s Adamem, on byl prostě náš," řekl ČTK Tomasz Zimoch, sportovní novinář z Polského rozhlasu, který z komentátorského stanoviska sledoval Malyszovy výkony na nejdůležitějších závodech. Davy Malysze povzbuzovaly přímo na sportovištích, miliony ho sledovaly v televizi. "V ty zimní večery ho měli Poláci u sebe doma, při obědě, při večeři. Nejhorší je, že teď s námi už u toho stolu sedět nebude," dodal Zimoch.

Pan Adam, jak polští sportovní komentátoři třiatřicetiletému rodákovi z jihopolské Visly říkají, má na kontě čtyři tituly mistra světa, čtyřikrát vyhrál Světový pohár, tři stříbrné medaile a jeden bronz z olympijských her. Vyučený pokrývač před časem přiznal, že udělat maturitu, což se mu povedlo před necelým rokem, bylo horší než skoky. "Byl to strašný stres, nikdy jsem přeci nebyl v učení žádná hvězda," řekl.

"Malysz je obyčejný člověk," uvedl sportovní novinář Zimoch. "Kluk z normální rodiny, pokrývač. Poláček, jak se mu říkalo v Rakousku nebo v Německu, a vyhrává velké závody. Takové příběhy mají Poláci rádi," vysvětlil Zimoch, proč si lidé v Polsku, u kterých úspěch často vzbuzuje podezření až závist, skokana zamilovali natolik, že zemi mohlo zachvátit několik vln malyszománie.

Chtěl skončit na vrcholu

Miliony fanoušků si Malysz získal také proto, že mu nešlo o slávu, ale "o dva dobré skoky". Po prvních úspěších snil o tom, jak si místo malého Fiata koupí jiné auto, křídla mu prý nedávalo nic zázračného, ale houska a banán. Když se novináři Malysze poté, co oznámil konec kariéry, ptali, jestli si to přeci jen nerozmyslí, odpověděl prostě: "Nepamatuju si, jak je to přesně v tom přísloví, ale dvakrát se do toho samého nevstupuje." Malysz tvrdí, že vždy chtěl se skákáním skončit, když se mu bude dařit, tak jako to udělal jeho idol, německý skokan Jens Weissflog. "Mnoho lidí skákalo skvěle a kariéru končili v krizi, to není hezké," uvedl.

O tom, co bude dělat dál, zatím jasno nemá. V médiích se objevily informace, že by se mohl věnovat automobilovému sportu, podle Zimocha by byl skvělým ředitelem Světového poháru. Nyní si chce ale odpočinout a jak v jednom rozhovoru řekla jeho žena Iza, musí se s ní znovu naučit žít. Střízlík Malysz si také konečně po letech odříkaní bude moci užívat jídla, plánuje trochu přibrat. Posílit chce hlavně vršek. "Břicho nechci, jak ho uvidíte, kopněte mě, prosím, do zadku," požádal Malysz před několika dny v deníku Przeglad Sportowy.

Vzhledem k rozhodným vyjádřením Malysze, že to s koncem kariéry myslí vážně, si desítky tisíc lidí nechtějí nechat ujít sobotní exhibici v Zakopaném, kde budou mít zřejmě poslední šanci vidět "Orla z Visly" v akci. Prostor pod skokanským můstkem Wielka Krokiew se zaplní Malyszovými fanoušky s nezbytnou ozdobou - knírkem, ať už opravdovým nebo umělým. Skokani tentokrát nebudou soutěžit o to, komu se povede nejdelší skok, ale budou muset skočit co nejblíže vylosované vzdálenosti. V netypickém závodě Malysz změří síly například s vítězem Světového poháru Rakušanem Thomasem Morgensternem, držitelem malého globu za lety Gregorem Schlierenzauerem nebo čtyřnásobným olympijským vítězem Simonem Ammanem ze Švýcarska. České barvy bude reprezentovat Jakub Janda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články