Hlavní obsah

Šmejkal při premiéře v jednadvacítce zapomněl na trápení Baníku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Letošní sezona v ostravském Baníku, v jehož barvách se překvapivě chystá na boje o záchranu v lize, přinášela fotbalistovi Zdeňkovi Šmejkalovi hlavně zklamání. Z trudných myšlenek ho ale dnes na čas vyvedl jeho první start za jednadvacítku. V ní se totiž blýskl vstřeleným gólem v přípravném utkání proti Bělorusku, které si z Uherského Hradiště odvezlo prohru 0:2. Šmejkal doufá, že ho jeho dnešní představení udrží ve hře o nominaci na červnový evropský šampionát v Dánsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Šmejkal, ilustrační foto

Článek

"Tohle je premiéra jako ze snu," řekl po utkání nadšeně Šmejkal. Proti Bělorusku naskočil i proto, že trenérovi jednadvacítky Jakubu Dovalilovi chyběla řada opor. Ale Šmejkal se na levém kraji zálohy nečekané možnosti zhostil s bravurou: pořád hýřil aktivitou a šest minut po poločase se dočkal i gólu. "Pomohlo mi, jak mě kluci vzali do týmu. Povzbuzovali mě, že to bude dobré. Ale gól je samozřejmě bonus. Musím být šťastný za to, jak se to povedlo," líčil Šmejkal.

Zapomněl na trápení v Baníku

Jeho premiéra u "lvíčat" mohla být dokonce ještě pompéznější. V prvním poločase mu ale dobrou střelu chytil brankář a krátce po svém gólovém zásahu selhal při sólovém úniku. "Hlavně ta druhá šance mě mrzí. Míč jsem si dobře zpracoval, ale před gólmanem jsem asi trochu ztratil hlavu. Škoda. Ale dát při prvním zápase hattrick, to bych asi toho chtěl moc. A hlavně bych to měl asi dost drahé," připomněl s úsměvem Šmejkal, že i v jednadvacítce si týmový pokladník hlídá, aby se fotbalisté nevyhnuli placení do společné kasy za první start či vstřelený gól.

Šmejkal byl rád, že alespoň na chvíli zapomněl na trápení, které prožívá v klubu. Baník se po minulé dobré sezoně trápí a dál je v pásmu sestupem ohrožených týmů. Šmejkal navíc poslední zápas v Teplicích nedohrál. Byl vyloučen a po vysoké prohře 0:4 si vyslechl i kritiku trenéra Karola Marka, který jej káral za malou disciplinovanost. "Tohle byla trochu taková náplast," řekl Šmejkal, velký fotbalový univerzál, který může hrát na obou krajích obrany i zálohy.

Přesto nepochybuje, že Baník udrží ligovou příslušnost i pro další sezonu. A po sezoně by rád dostal ještě jeden dárek: tím by byla nominace na mistrovství Evropy do Dánska. "Je to motivace jako hrom. Ale bude to strašně složité. V jednadvacítce je velká konkurence, i na postech, kde hraju. Kdyby to vyšlo, byla by to paráda. Musím prostě makat dál. Záleží jen na mně, jak mi vyjde konec v lize," přemítal Šmejkal.

Reklama