Hlavní obsah

Michal Kadlec: Historický titul pro Leverkusen? Zázrak se může stát

Druhé místo o sedm bodů za vedoucím Dortmundem patří v bundeslize Leverkusenu, jehož dres obléká český obránce Michal Kadlec.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Michal Kadlec z Bayeru Leverkusen (vpravo) oslavuje svou branku do sítě Villarrealu se spoluhráčem Renatem Augustem.

Článek

Vyhráli jste čtvrtý bundesligový zápas v řadě, zase bez inkasovaného gólu. Jak těžké to proti o každý bod bojujícímu nováčkovi v Kaiserslauternu pro rozjetý Leverkusen bylo?

Žádná pohoda, ale to je jasné. Nečekaně roli hrálo i počasí, ale terén byl dobrý, jen trochu sušší, míč drhnul. V druhé půli jsme za vítězstvím šli víc. A Sidney Sam to tam poslal. Zasloužili jsme si to, měli jsme víc ze hry.

Proč jste končil předčasně, ještě před jediným gólem? Snad nějaký zdravotní problém?

Byl jsem vyčerpaný. Čistě jen proto. Říkal jsem to už před Lichtenštejnskem. Se Španělskem jsme hráli neskutečně těžké utkání, k tomu hodně cestování, teď počasí. V poločase jsem se cítil slabě, řekl jsem si o střídání, už se hlásily křeče.

Kolega z reprezentace Jan Morávek za domácí nehrál vůbec, ale přece jen se uskutečnilo velké setkání Čechů krátce po kvalifikaci...

Jo, bylo to krásné. Tedy pro domácí ani tak ne. Ale už na srazu jsme se o tomhle zápase bavili. Pro nás bylo dobře, že Honza nehrál, je nakopnutý. Nastoupil Adam Hloušek a taky Bílčus (Jiří Bílek, pozn. red.), pozdravil jsem se i se Slovákem Adamem Němcem. Těšil jsem se na ten zápas. Kaiserslautern je pro mě vlastně druhý domov v Německu.

Dětství vám znovu mohlo skočit do mysli...

Nemohlo mě to nechat chladným, sedm let jsem tu chodil koukat na tátu na tribunu. Těšil jsem se na to moc. Loni jsme tam hráli pohár, ale já byl zrovna zraněný, tenkrát mě to štvalo. Doufám, že K‘lautern udrží ligu a že to tam zažiju znova.

Dorazil se podívat i táta?

Nechyběl, jezdí občas. Přijel za mnou do Kolína, pak do K‘lauternu.

Jste druzí, sedm bodů ztrácíte na Dortmund, stejný rozestup je mezi vámi i Bayernem. Mluví se po výhře Dortmundu nad Hannoverem o tom, že byste ho ještě předstihli?

Možné je všecko, ale opravdu se říká: Dortmund už je mistrem. Tahle dvě kola napoví. Teď jsme my i oni vyhráli. My teď máme St. Pauli, oni jedou do Hamburku. Nás pak čeká Bayern. Co je ale hlavní: musíme se soustředit hlavně na sebe. Může se stát zázrak.

A Leverkusen už by nebyl věčně poražený – Loserkusen – jak říkají posměváčci...

O posměváčky nejde. Byl by to historický titul. Neuvěřitelné...

Je trochu paradox, že záříte s trenérem Heynckesem. Může se stát, že vás dotáhne do Ligy mistrů a Bayern, který si ho vyhlédl jako Van Gaalova nástupce, tak o ni připraví...

Média to řeší, ale trenér řekl, že k Bayernu se do léta nebude vyjadřovat. Jak to vidím a cítím já, chce to nejlepší pro nás. Má tady rozdělanou práci. Výbornou, jde si za svým cílem.

Jaký je podle vás Leverkusen v téhle sezóně, která, jak se zdá, dopadne ještě lépe než ta minulá?

Je to dobré. Podle výsledků i podle toho, jak si stojíme v tabulce, jaký je věkový průměr týmu. Zkušený Ballack nám ho tedy trochu zvedl, ale já jsem tu jinak skoro nejstarší. Pravda, ještě tu jsou Rolfes, Ballitsch, ale jinak mladí. Podobně jako v Dortmundu. Kádr je silný. Je tu pořád i Sami Hyypiä, vynikající člověk. Trenér taky přidává klídek. Netrénujeme nic extra jako u Magatha. Ale on naslouchá hráčům.

Jak relaxujete po zápřahu?

Vejdou se nám teď do programu i dva dny volna. Možná vyrazím na golf.

Reklama

Související témata: