Hlavní obsah

Nejmladší a nejlepší? Je to největší talent na světě, vyzdvihuje parťáka po debutu dortmundská star

Za největší fotbalový talent na světě označil útočník Erling Haaland svého spoluhráče z Dortmundu Youssoufa Moukoka. Mládežnický reprezentant Německa si den po 16. narozeninách odbyl v sobotním 8. kole na hřišti Herthy Berlín bundesligovou premiéru jako historicky nejmladší hráč v soutěži. V 85. minutě vystřídal právě Haalanda, který se na výhře 5:2 podílel čtyřmi góly.

Foto: Soeren Stache, ČTK/AP

Přátelský pozápasováý rozhovor obrovských talentů světového fotbalu v dresu Dortmundu. Vlevo Erling Haaland, vpravo Youssoufa Moukoko.

Článek

"Mám z něj ohromnou radost. Moc rád bych si s ním zahrál. Je to největší talent na světě. Na svůj věk hraje fantasticky. Má před sebou velkou kariéru. Je klika, že ho máme," řekl Haaland v rozhovoru pro oficiální stránky německé ligy.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Dortmundský talent Youssoufa Moukoko zažil v šestnácti letech svůj debut v Bundeslize proti celku Herthy Berlín.

Moukoko se o své pocity z prvního bundesligového startu za Borussii podělil na instagramu. "To byla noc! Mám z debutu radost, ale ještě větší radost má ze tří bodů. Tenhle pocit se nedá popsat," napsal rodák z kamerunského Yaoundé.

Utkání patřilo Haalandovi

Hlavní hvězdou večera se stal Haaland, který se v soutěži poprvé v jednom utkání trefil čtyřikrát. Všechny branky vstřelil po změně stran v rozmezí 47. až 79. minuty. Stylově tím oslavil sobotní vítězství v anketě Zlatý chlapec pro nejlepšího fotbalistu do 21 let.

Hertha vedla od 33. minuty po trefě Matheuse Cunhy. Haaland však v úvodu druhého dějství v rozmezí 47. až 49. minuty obrátil skóre. O 13 minut později dokonal hattrick. Poté zvýšil Raphaël Guerreiro, za domácí zkorigoval stav z penalty v 79. minutě opět Cunha. Haaland však přispěchal s bleskovou odpovědí a v té samé minutě stanovil konečné skóre.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Norský útočník Dortmundu Erling Braut Haaland v zápase s Herthou Berlín, v kterém vstřelil 4 branky.

"O poločase jsem vypil energeťák, který mi dal křídla, a všechno bylo v pohodě. Akce u prvního branky se hodně vydařila stejně jako u druhé. U třetí jsem si myslel, že šlo o ofsajd. Všechny góly se povedly," prohlásil Haaland, jenž do Borussie přestoupil v zimě ze Salcburku.

Dvacetiletý Nor je s 10 brankami druhý mezi bundesligovými kanonýry. Na vedoucího Roberta Lewandowského z mistrovského Bayernu Mnichov ztrácí pouze gól.

"Erling má neuvěřitelné instinkty. Někdy ho na hřišti nevidíme půl hodiny, ale pak se zjeví a dá spoustu branek z několika málo šancí. Proti Hertě se mu to povedlo. Máme velkou radost, že hraje za nás," uvedl pro klubový web záložník Dortmundu Axel Witsel.

Dortmund dotírá na lídra, jenž jenom remizoval

Zatímco Borussia se vedoucímu Bayernu přiblížila na rozdíl jediného bodu i díky tomu, že obhájci titulu remizovali s Brémami 1:1, Hertha nevyhrála v lize šestý z posledních sedmi zápasů a v neúplné tabulce je třináctá.

"Otázka je, jak jsme mohli takový výsledek po tak dobrém úvodním poločase připustit. První dva góly jsme Dortmundu darovali snadno a rychle. Výkon ve druhé půli jednoduše nestačil," citoval web Herthy záložníka Vladimíra Daridu.

"Haaland je samozřejmě výjimečný hráč, ale musíme být lepší. Dopustili jsme se fatálních chyb," konstatoval třicetiletý český reprezentant, který odehrál 76 minut.

Reklama

Související témata: