Hlavní obsah

V Evropě se před zápasy vzpomínalo na Maradonu, památku legendy uctili i ragbisté

Hlavní hrací den evropských fotbalových soutěží se v sobotu nesl ve znamení vzpomínek na argentinskou legendu Diega Maradonu. Jeden z nejlepších hráčů historie zemřel ve středu v 60 letech na selhání srdce.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Hvězdný fotbalista PSG Neymar si stejně jako další hráči oblékl tričko s podobiznou zesnulé legendy - Diega Maradony.

Článek
Fotogalerie

V anglické Premier League se fotbalisté Manchesteru City a Burnley rozehřívali za zvuků písně Live is Life rakouské skupiny Opus. Při ní Maradona předvedl v roce 1989 před zápasem Neapole v Poháru UEFA nezapomenutelnou rozcvičku plnou technických fint, jejíž záznam je hitem YouTube.

Hráči a trenéři City a Burnley poté ve stoje tleskali, když na obrazovce na stadionu běželo Maradonovo úchvatné sólo ze čtvrtfinále MS 1986 proti Anglii, jež bylo později vyhlášeno nejkrásnějším gólem historie mistrovství světa.

Foto: Peter Powell, Reuters

Na zesnulou legendu Diega Maradonu se vzpomínalo i v anglické Premier League, výjimkou nebyl ani duel Everton - Leeds.

Před utkáním s Leedsem zase jen těžko skrýval emoce trenér Evertonu Carlo Ancelotti. Italský kouč měl při vzpomínce na Maradonu oči zalité slzami a na závěr potlesku se pokřižoval. Ancelotti hrál proti Maradonovi v italské lize a poté trénoval jeho osudový klub SSC Neapol.

Zápasy italské Serie A začínaly minutou ticha a všichni hráči měli na dresu černou pásku. Symbolicky v 10. minutě každého zápasu se na obrazovkách opět objevila Maradonova fotografie, k připomínce jeho typického čísla na dresu.

Ještě větší vzpomínková gesta se dají očekávat při nedělním utkání Neapole proti AS Řím. Neapol dovedl Maradona v letech 1987 a 1990 k jediným dvěma triumfům v italské lize v klubové historii a ve městě má ikonický status.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Při utkání italské ligy Benevento - Juventus se vzpomínalo na zesnulou legendu - Diega Maradonu.

Také v bundeslize si Maradonu připomínali minutou ticha a fotografiemi na světelných tabulích včetně té s pohárem pro mistra světa po finále v Mexiku 1986, v němž Argentina porazila tehdejší Západní Německo. Na stadionu Unionu Berlín se hlasatel rozloučil s legendárním fotbalistou v jeho rodné řeči: "Hasta siempre, compaňero" (Navždy sbohem, příteli).

Na Maradonu se ale nevzpomínalo jen při fotbale. Památku sportovní legendy dnes uctili ragbisté Nového Zélandu, jejichž kapitán před zápasem proti Argentině položil do středu hřiště černý dres s číslem 10 a Maradonovou jmenovkou a poté tým All Black předvedl tradičně bojový tanec haka.

Foto: Aap Aap, Reuters

Památku sportovní legendy Diega Maradony uctili ragbisté Nového Zélandu, jejichž kapitán před zápasem proti Argentině položil do středu hřiště černý dres s číslem 10 a Maradonovou jmenovkou a poté tým All Black předvedl tradičně bojový tanec haka..

Reklama