Hlavní obsah

Střílel na olympiádě, vyhrál Dakar, teď už zase Katařan hledá adrenalin na tratích rallye

Zdeněk Pavlis (Loutraki)Sport.cz

Zatímco ostatní jezdci lítali po trati shakedownu nahoru dolu, aby ještě na svých autech vychytali poslední bolístky, on se po tříkilometrovém úseku projel jen jednou a pak se svou fiestou zamířil v poklidu do depa. Tam nasedl na bicykl a jezdil od jednoho stanu ke druhému a od jedné stáje k druhé. Žádný stres, nervy, napětí. Rozesmátý, opravdu ztělesněná pohoda, klid a možná i tabáček, i když čtyřicetiletý Katařan Nasser Al-Attíja cigárko v ruce nežmoulal a ani doutníček si nezapálil.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Nasser Attíja z Kataru během Rallye Dakar

Článek

Na letošní Rallye Acropolis je obletovanou personou. A nejen proto, že je z Kataru a pomalu s každým z tamního královského rodu je spřízněný. To není holedbání, ale pouhé konstatování, které nejslavnějšího sportovce katarského emirátu Nassera  Al-Attiju provází všude, kde se objeví.

V Čechách, kam se jezdil učit brokové střelbě, od skeetařů, a Davida Kosteleckého pak hlavně, stejně jako v Argentině či Řecku. Na střelnici, za volantem auťáku zrovna tak.

„Neskutečný bourák. Sám jsem zvědav, co bude letos na Rallye Acropolis vyvádět. Rozbité tratě plné šutrů doslova zbožňuje, takže se od něho dají čekat pekelné kousky,“ složil asi neznámějšímu katarskému sportsmanovi poklonu český jezdec Martin Prokop, pro něhož představuje na tratích kolem Korintu Katařan  Nasser Al-Attíja za volantem Fordu Fiesta S2000 vážného konkurenta v kategorii SWRC.

„Počítám s ním, stejně jako s Finy a Estonci,“ přiznal vedoucí muž seriálu SWRC Prokop.

„Se mnou? Vždyť já jsem tady jen kvůli adrenalinu. A také kvůli sluníčku a vedru,“ smál se čtyřicetiletý univerzál Nasser Al-Attíja. „A to přesto, že ho tady není ho tolik, jako na Dakaru,“ bránil se Katařan, jenž letos slavnou Rallye Dakar za volantem VW Touareg na jihoamerickém kontinentu vyhrál. A dokonce s náskokem padesáti minut před slavným Španělem Sainzem. Však z toho byl také velký poprask.

„Hlavně u nás v Kataru, protože tímhle vítězstvím jsem dal světu na vědomí, že nějaký Katar také existuje. Vždyť mnozí o něm slyšeli poprvé v životě,“ zubil se Nasser Al-Attíja, jenž je v Řecku populární víc než kde jinde ve světě.

Žádný div, když tady před sedmi lety zářil i na olympiádě. Jako sportovní střelec z brokovnice, který v olympijském závodě skončil čtvrtý těsně pod stupni vítězů. „To tehdy mrzelo, protože medaile byla blízko. I zásluhou Čechů, od nichž jsem dostal skvostnou školu. Hlavně od Davida Kosteleckého, za nímž jsem často jezdíval a od něhož jsem se hodně naučil a okoukal, posílal čtyřicetiletý Katařan i po sedmi letech slova díků do Čech za čtvrté místo, které si v olympijském závodě v Aténách yystřílel.

Startoval už na čtyřech olympiádách, teď se ovšem staly jeho vášní auta. Na Dakaru, který po šesti pokusech konečně vyhrál, stejně jako na tratích světových rallye, kde je šampionem v kategorii produkčních vozů. Do letošního seriálu SWRC vstoupil s Fordem Fiesta S2000 a při třetím podniku na Sardinii získal prvních dvanáct bodů za čtvrté místo. V Řecku chce další, aby se ze sedmého místa posunul v celkovém pořadí výš.

„Jsem tady už poněkolikáté, protože zdejší tratě miluji. Rozbité cesty miluji, velká vedra také, auto mám dobré. Jen trochu štěstí ještě budu potřebovat,“ smál se ještě před pátečním ostrým startem Rallye Akropolis Katařan, o němž se v zákulisí spekuluje, že by uprostřed seriálu mohl přesednout do nabroušené škodovácké fabie.

„V životě je možné všechno,“ vykroutil se z odpovědi čtyřicetiletý katarský sportovní univerzál Al-Attíja. „Auto mám zatím dobré a jsem s ním spokojen. Uvidíme po Řecku.“

Reklama

Související témata: