Hlavní obsah

Jednička Kvitová! V čem česká hvězda drží absolutní primát?

Na světovém okruhu už bude brzy patřit mezi veteránky. Petra Kvitová se po tenisových kurtech prohání coby profesionálka od roku 2007, za tu dobu byla světovou dvojkou, vyhrála 27 turnajů včetně dvou grandslamových. Ale česká hvězda vyniká i v jiných statistikách. Má například nejvíce výher ze všech hráček za posledních deset let!

Foto: Sport.cz

Vítězné gesto Petry Kvitové

Článek

Co na tom, že Petra Kvitová oslavila v březnu třicáté narozeniny. Na všech třech grandslamových podnicích, které se letos odehrály, byla jasně nejlepší Češkou. Čtvrtfinále na Australian Open, semifinále v Paříži či osmifinále na US Open o tom vypovídají jasně.

A současná osmá hráčka světa je stále schopná předvádět vynikající výkony. O její stabilně vysoké úrovni jasně vypovídá statistika experta Enrika Marii Rivy, který zpracovává tyto údaje pro server tennis.com.

Riva si vzal na mušku hodně zajímavá data, ve kterých Petra Kvitová hraje naprosto stěžejní roli. Tu největší pak ve statistice, která zohledňuje nejvíce výher v období sezon 2011-2020.

A té vládne právě šestinásobná fedcupová šampionka. Za zmiňované období nasbírala na turnajích i v týmových soutěžích dohromady 404 výher.

O tuto pozici se však musí podělit s dánskou superstar, která letos ukončila kariéru, Caroline Wozniackou. Českou dvojkou je v tomto ohledu Karolína Plíšková s 321 výhrami, což jí stačí na sedmé místo.

Mnohem výstižnější statistika nezkreslená dobou strávenou na dvorcích, je procentuální úspěšnost výher. Petra Kvitová získala 72,01 procent utkání, do kterých v uplynulé dekádě nastoupila, což ji řadí na páté místo. První patří Sereně Williamsové s 88 procenty.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová patří k legendám českého tenisu

Trošku smutně vyznívají zveřejněná data pro bývalou deblovou světovou jedničku Barboru Strýcovou, která za posledních deset let odcházela z kurtu poražená v 206 zápasech, "lepší" byly jen další čtyři tenistky.

Samozřejmě tuto statistiku, stejně jako předchozí, výrazně zkresluje délka kariér hráček. "Jedničkou" je totiž v počtu proher hvězdná Francouzka Alize Cornetová, bývalá jedenáctá hráčka světa.

Sto výher na grandslamech

Ale zpátky k Petře Kvitové. Té patří bronzová pozice hráčky s největším počtem vítězství za poslední dekádu na grandslamových turnajích, když jich vyhrála rovných sto, to vše s procentuální úspěšností 74,07. První je opět Serena Williamsová s 158 triumfy.

Rodačka z Bílovce se mezi TOP 10 hráčkami pohybuje i ve statistikách procentuální úspěšnosti na tvrdém povrchu (9. místo, 69,87), antuce (3. místo, 74,11) a především oblíbené trávě, kde získala své dva wimbledonské tituly (2. místo, 78,46).

Není se pak čemu divit, že třicetileté české legendě patří i třetí místo v počtu nejvíce odehraných zápasů od roku 2010, kterých bylo 561, více jich má na svém kontě druhá Caroline Wozniacká (578) a první Němka Angelique Kerberová (592).

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner