Hlavní obsah

Téměř devět procent testů před zahájením NBA bylo pozitivních

New York

Téměř devět procent basketbalistů testovaných v NBA před zahájením přípravných kempů je nakažených koronavirem. Vysoký podíl pozitivních výsledků zveřejnilo tři týdny před plánovaným startem sezony vedení soutěže spolu s hráčskou asociací NBAPA.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Téměř devět procent basketbalistů testovaných v NBA před zahájením přípravných kempů je nakažených koronavirem. (ilustrační foto)

Článek

Testům se v týdnu od 24. do 30. listopadu podrobilo 546 hráčů, 48 z nich bylo pozitivních, což představuje 8,8 procenta. Podle zdravotního a bezpečnostního protokolu musejí basketbalisté, kteří nevykazují žádné příznaky, zůstat deset dní v izolaci. Hráči se symptomy nemoci covid-19 se mohou vrátit k týmu až deset dní po odeznění všech příznaků.

Po návratu z karantény se musejí uzdravení basketbalisté nejprve připravovat samostatně. Zapojit se do společného tréninku mohou teprve poté, co projdou kardiologickým vyšetřením. Přípravné zápasy před zahájením sezony přitom začnou už 11. prosince a je jasné, že někteří hráči je tak nestihnou.

Procento nakažených je nyní v NBA vyšší, než bylo koncem června, kdy se liga chystala na přechod do "bubliny" v Orlandu. Při testování před dohrávkou minulého ročníku bylo pozitivních 5,3 procenta testů. Průměr pro celé USA za posledních sedm dní je v současnosti podle údajů Johns Hopkins University 10,2 procenta.

Reklama