Hlavní obsah

Disciplinárka chce kauzu údajné korupce uzavřít 18. srpna

PRAHA

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky (FAČR) chce 18. srpna vynést konečný verdikt v kauze údajné korupce mezi týmy Olomouce a Bohemians Praha. Disciplinárka tak nehodlá čekat na rozhodnutí civilního soudu, který aféru odročil na polovinu září. ČTK to řekl Petr Kovář z tiskového oddělení FAČR.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý hráč Bohemians David Zoubek po slyšení před disciplinární komisí, která se snažila vyřešit údajnou korupci ze strany Sigmy Olomouc.

Článek

Původní rozhodnutí vyčkat na soudní verdikt se změnilo především kvůli tomu, že obě strany již předložily prakticky veškeré důkazní materiály. "Domnívám se, že není třeba vyčkávat na verdikt soudu. Byl by to zbytečný alibismus a jsem rád, že jsme se na tom se členy komise shodli," uvedl předseda komise Jiří Golda v tiskovém prohlášení.

Podle Kováře disciplinární komise vyzve oba kluby, aby do 18. srpna doložily poslední důkazy, které chtějí dodat. "A 18. srpna komise bez ohledu na to, že soud odročil případ na polovinu září, vynese verdikt," řekl Kovář.

Kauza vypukla poté, co loni na jaře prezident Bohemians Praha Karel Kapr oznámil, že před prvoligovým duelem v Olomouci v květnu 2009 zaplatil domácí klub soupeři 300.000 korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal hanácký brankář Petr Drobisz.

Komise se aférou už mnohokrát zabývala, zatím potrestala střížkovský klub. Ten dostal souhrnný trest v podobě šesti milionů korun a odpočtu 20 bodů za to, že údajně nespolupracoval s komisí, nedodal relevantní důkazy a navíc odmítl nastoupit k loňskému duelu s Bohemians 1905. Později odvolací a revizní komise snížila odečet na 15 bodů.

Na základě nových skutečností disciplinárka případ letos znovu otevřela a její předseda Golda chtěl již na konci června vynést verdikt. Ostatní členové komise ho ale přehlasovali.

Komise dnes také zamítla žádost pražské Slavie o prominutí zbytku trestu za výtržnosti fanoušků při květnovém nedohraném pohárovém duelu s Olomoucí. Tým z Edenu tak bude muset i zápas třetího ligového kola příští týden s Příbramí odehrát bez diváků.

Disciplinární komise své rozhodnutí vysvětlila tím, že původní trest byl namířen především proti divákům a navíc udělená pokuta byla relativně nízká. "Pokud bychom teď naše předchozí rozhodnutí revokovali, ztratil by vlastně svůj smysl," konstatoval Golda.

Duel semifinále Ondrášovka Cupu zůstal po poločase nedohraný, neboť slávističtí příznivci v přestávce zaútočili na klubové vedení, kterému vyčítali tehdejší existenční finanční problémy pražského celku. Zápas byl zkontumován, Slavia dostala pokutu 750 tisíc korun a tři nejbližší soutěžní domácí utkání musela odehrát před prázdným hledištěm. Dvě třetiny trestu už si odpykala na konci minulé sezony shodou okolností právě proti Příbrami a Bohemians 1905.

První vyloučený fotbalista v novém ligovém ročníku Marián Čišovský z Plzně nesmí v příštím kole nastoupit. Komise rovněž zahájila disciplinární řízení s trenérem Slovácka Miroslavem Soukupem, který byl v utkání 1. kola proti Příbrami vykázán za nesportovní chování na tribunu.

Reklama