Hlavní obsah

Suárez při jazykovém testu podváděl, témata znal dopředu

Uruguayský fotbalista Luis Suárez v září podváděl při jazykových testech na univerzitě v Perugii, aby získal italské občanství. Italsky přitom vůbec neuměl. Podle státního zastupitelství znal třiatřicetiletý útočník Atlética Madrid otázky dopředu, protože mu je zaslal generální ředitel univerzity.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Luis Suárez v dresu uruguayské reprezentace.

Článek

Toho dnes soud v Perugii zbavil funkce stejně jako rektora a další dva zaměstnance. Ani jeden z nich nesmí po dobu osmi měsíců zastávat na univerzitě jakýkoli post.

Tehdejší fotbalista Barcelony Suárez se na konci minulé sezony domluvil s Juventusem Turín na přestupu. Podmínkou italského klubu však bylo, aby získal tamní občanství, protože "Stará dáma" v létě naplnila kvótu pro hráče ze zemí mimo Evropskou unii.

Vedení Juventusu se před jazykovou zkouškou v Perugii podle vyšetřovatelů domluvilo s představiteli univerzity, že Suárez bude znát otázky předem. Informace o vyšetřování podvodu se však posléze dostala na veřejnost a ze Suárezova přestupu do Juventusu sešlo. Uruguayský útočník nakonec odešel do Atlética Madrid.

"Při vyšetřování vyšlo najevo, že témata zkoušky byla předem dohodnutá a že Suárezovi byla udělena známka ještě před provedením zkoušky. A to bez ohledu na prověření základních znalostí italského jazyka," stojí v prohlášení státního zastupitelství, které citoval deník La Repubblica.

Univerzita v Perugii tak neuspěla s obhajobou, že chtěla jazykovým testem splnit požadavky Juventusu a zajistit dobrý obraz univerzity v očích veřejnosti. Suárezova žádost o italské občanství navíc byla vyřešena během pouhých 15 dnů, zatímco ostatní cizinci čekají zpravidla dva až čtyři roky.

Reklama