Hlavní obsah

Zůstaneme v Edenu, vzkázalo z Monaka plzeňské vedení. Jasně, že na tom vydělá

PRAHA

Tažení základní skupinou Ligy mistrů absolvuje fotbalová Plzeň v azylu ve vršovickém Edenu. To je vzkaz, který poslalo vedení čerstvého účastníka Champions League do Čech z Monaka, kde se zúčastnilo čtvrtečního losování, následného workshopu UEFA a pochopitelně i zápasu o Superpohár mezi Barcelonou a Portem. „Tedy pravděpodobně,“ živí ve fanoušcích naději generální manažer Plzně Adolf Šádek, i když sám ví, že jde o naději klamnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Pavel Horváth bude se svými spoluhráči pravděpodobně hrát domácí zápasy Ligy mistrů v Edenu.

Článek

Už to, že při čtvrtečním losování se dostala Plzeň do skupiny s velkokluby kalibru Barcelony a AC Milán rozhodlo. Hrát zápasy na rozestavěném a nedokončeném stadiónu ve Štruncových sadech zavánělo utopií.

Žádost o výjimku? Utopie

„Ale i tak jsme se zástupci UEFA intenzivně jednali o udělení výjimky, ale vzhledem k atraktivitě soupeřů je třeba počítat s dalšími zápasy v azylu v pražském Edenu,“ připustil v telefonátu z Monaka Adolf Šádek. „Už v původním hodnocení bylo deklarováno, že náš stadión nebude z důvodu bezpečnosti vyhovovat. Po losu se přidaly další důvody,“ dodával.

Trenér Plzně Pavel Vrba (vpravo) a generální manažer Adolf Šádek.foto: www.fcviktoria.cz

Vedle zmíněné bezpečnosti jsou hlavním důvodem především vysoké nároky na marketingové využití stadiónu i jeho okolí, dostatečný počet parkovacích ploch i VIP sedaček, celková infrastruktura a v neposlední velké požadavky na technické zázemí televizních štábů.

Tribuny za brankami na plzeňském stadionu se dokončují, Ligu mistrů z nich však fanoušci neuvidí.foto: www.fcviktoria.cz

„Pevně věřím, že plzeňský stadión všechny tyto požadavky v budoucnu splňovat bude, v tuto chvíli je však opravdu pravděpodobnější pražská varianta,“ přiznal generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Na azylu Plzeň vydělá

Jeho klub ale z pražského azylu rozhodně nemusí mít bolavou hlavu. Na zápasy s Barcelonou a AC Milán bude s největší pravděpodobností vyprodáno, což bude pro Plzeň představovat velice zajímavý finanční zisk. A to přesto, že si UEFA většinou bere pro své potřeby přibližně čtyři tisíce vstupenek z kapacity stadiónu.

I kdyby tak dala Plzeň do prodeje jen šestnáct tisíc lístků, přičemž by průměrná cena vstupenky dosáhla 500 korun, představovaly by tržby za lístky z každého zápasu osm miliónů korun. Pronájem Edenu u společnosti E-Side, které stadión patří, přitom vyjde podle informací Sport.cz průměrně na půldruhého miliónu. Alespoň pro předchozí utkání hraná v Edenu to platilo... Čistý zisk tudíž po odečtení nákladů vychází na šest a půl miliónu.

Nájem za Eden při zápasech Champions League samozřejmě stoupne, ceny vstupenek na Barcelonu a AC Milán ale určitě také.

„Při stanovení ceny lístků budeme chtít najít střední cestu. Je třeba ale počítat s tím, že budou dražší než při středečním duelu s Kodaní, neboť i náklady se oproti duelu play-off výrazně navýší,“ připustil Šádek a dodal, že podrobnosti o ceně vstupenek i jejich prodeji zveřejní klub v nastávajícím týdnu.

"Celý víkend pro nás bude vyloženě pracovní. Termín prvního zápasu v Champions League se rychle blíží a my musíme všechno organizačně zvládnout," žádal fanoušky o trpělivost.

Na zápas se Spartou už budou moci fanoušci v Plzni i na tribuny za brankami, Ligu mistrů z nich však neuvidí.foto: www.fcviktoria.cz

Každopádně však bude azyl v Edenu pro Plzeň finančně daleko lukrativnější, než kdyby zápasy hrála doma na stadiónu, který má i s nově dokončenými tribunami za brankami kapacitu 8 200 diváků.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články