Hlavní obsah

Jsem pořád ten nejlepší, chce předvést Bolt. Obhájí pozici krále sprintu?

TEGU

Všem škarohlídům zpochybňujícím jeho letošní formu poslal Usain Bolt už v rozběhu stovky na mistrovství světa v korejském Tegu jasný vzkaz: Jsem na vrchol sezóny parádně připravený. Už od třetiny trati si jamajský světový rekordman kontroloval vítězství a potvrdil roli největšího favorita závodu. Korunovace sprinterského krále proběhne dnes ve 13:45.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Usain Bolt.

Článek

Opět to byl ten starý dobrý Bolt. Takový, jak si ho pamatujeme z předchozího mistrovství světa v Berlíně či pekingské olympiády. Pohledy doleva a doprava, kontrola svého běhu na velkoplošné obrazovce, přesto s velmi volným závěrem více než slušný čas 10,10 s – nejrychlejší ze všech rozběhů.

Ohromil hlavně povedeným startem, s nímž se vytáhlý Jamajčan v minulosti pral. „Jsem šťastný, že se mi povedl, protože jsem na něm tvrdě pracoval celou sezónu,“ pochvaloval si Bolt bezprostředně po rozběhu.

Časy v sezóně nerozhodují

Ve světových tabulkách mu výkonem 9,88 s z Monaka patří až šesté místo (byť vedoucí čtyři muži z různých důvodů v Tegu nestartují), ale jak čerstvě pětadvacetiletý před šampionátem připomínal: „Někdo běhá rychle v úvodu sezóny, pro mě je důležitý její vrchol.“

A na ten se Bolt, jak už několikrát v minulosti ukázal, umí připravit parádně. „Přijel jsem sem obhájit své tituly a ukázat světu, že jsem pořád ten nejlepší,“ vykládal nejpopulárnější atlet současnosti.

Greene: Vyhraje Blake

K tomu potřebuje zvládnout ještě dva kroky – v 11.30 SELČ semifinále a o dvě a čtvrt hodiny později souboj o zlato. Málokdo by si na něj nevsadil, přesto se najdou i experti, kteří očekávají sprinterskou senzaci – porážku Bolta. „Na šampionátech se rodí hvězdy a já si myslím, že tady se jí stane Yohan Blake,“ tvrdí bývalý světový rekordman Maurice Greene.

„Je mentálně silný a Bolta se nebojí,“ říká na adresu jamajského tréninkového partnera obhájce tří zlatých medailí. „Usaina samozřejmě respektuji, ale není už v takové formě jako byl před dvěma lety,“ upozorňuje Greene.

Rivalové věří Usainovi

Například současný americký rekordman a trojnásobný šampión z Ósaky Tyson Gay je však jiného názoru. „Usain je favoritem,“ tvrdí muž, jehož sezónu předčasně ukončily potíže s kyčlí. „Je to muž velkých závodů,“ vysvětluje Gay.

Shodne se s ním i další zranění sprinterské eso Asafa Powell. „V takových závodech nerozhodují výkony z úvodu sezóny. Usain je zkušený a zvyklý vítězit,“ tvrdí nejrychlejší muž letošního roku, kterého na start nepustila bolavá třísla.

Kdo z expertů měl pravdu, bude jasné dnes před druhou hodinou odpolední. „Každopádně čekám jeden z nejtěsnějších bojů o zlato v historii,“ dodává Greene.

Reklama

Související témata: