Hlavní obsah

Pekhart našel v Bílkových notičkách i Huttona z Tottenhamu. "Nadstandardní bek," složil mu poklonu

Z Norska odlétal s hlavou svěšenou a plný skepse, zda se do reprezentačního áčka v dohledné době ještě podívá. Blamáž v přípravě mladého legionáře z bundesligového Norimberku Tomáše Pekharta hodně nahlodala. V bundeslize ovšem pravidelně nastupuje, takže kouč národního týmu Bílek ho ke kvalifikačnímu duelu se Skotskem povolal zase. „Nikdo si přece nemůže být nominací jistý. Důležité je, abych v klubu hrál a podával dobré výkony a pak se i do reprezentace dostanu,“ přijal nejmladší hráč Bílkova výběru s evidentní úlevou, že se na něho opět dostalo a že může stejně jako ostatní studovat notičky na Glasgow.

Foto: Radek Malina, Právo

Tomáš Pekhart se protahuje po lehkém tréninku české reprezentace.

Článek

Jak je to vůbec s těmi notičkami? Co vám do nich trenér Bílek napsal?

Informace o soupeři, o hráčích, s nimiž se můžeme na trávníku potkat.

Našel jste v nich také charakteristiku obránce Huttona, s nímž jste se potkal a hrál během štace v Tottenhamu?

Jasně, koresponduje s tím, jak jsem ho poznal. Bek, který hodně útočí. Hodně dobrý fotbalista. Přímo nadstandardní.

Takových ale mají Skotové ve svém středu víc. Jaké to s nimi bude?

Moc těžké, jako je vůbec těžký ostrovní fotbal. Důrazný, fyzicky náročný. Počítám, že přesně takhle budou hrát Skotové.

To vám říkal trenér Bílek během přípravy?

Ne, pří přípravě jsme se vraceli k zápasu v Norsku a navrch dostali zmiňované notičky, které si máme pročíst. A k tomu nám trenér nachystal sestřih ze dvou zápasů Skotů, který běžel na televizním hotelovém kanálu. Hře Skotů se budeme věnovat až při společné přípravě na zápas.

Tomáš Pekhart z Norimberku (vlevo) v souboji s Maikem Franzem z Herthy Berlín.foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Blamáž v Norsku jste ovšem hodnotili, i na video se dívali. Co jste si z tohoto sezení odnesl?

Řekli jsme si, co bylo v naší hře špatné, trenér ale mluvil i o tom dobrém. Třeba o náznacích šancí, do nichž jsme se dostávali, o Barošových brejcích zastavených odpískanými ofsajdy, který ovšem ofsajdy nebyly, i má zahozená příležitost na řadu přišla.

Jenže z toho dobrého nevzešlo vůbec nic a nakonec jste odjeli s výpraskem, po němž se na vás sesypala kritika.

Možná mohlo být všechno jinak, kdyby Baroše dvakrát nezastavil v první čtvrthodině rozhodčí, když šel na bránu. Nebo kdybych já proměnil vzpomínanou gólovku. Norové naopak do čeho kopli, z toho dali branku, takže to ve finále vypadalo na debakl.

Nejen vypadalo, on to debakl byl. O fotbalová ostuda k tomu.

Třeba bylo dobré, že tahle facka přišla právě v Norsku a něco podobného už se opakovat nebude. Každý z nás si uvědomuje, že v Glasgowě nesmíme něco podobného dopustit a fiasko z Norska musíme odčinit. Hrajeme za sebe, za trenéra a hlavně za celý český fotbal, který neprožívá právě dvakrát dobré období a úspěch proto potřebuje.

Podle zpráv z Německa ovšem v Norimberku nebyli příliš nadšení, že odjíždíte na reprezentační sraz. Prý jste zraněný a měl byste odpočívat...

Kdyby to bylo něco vážnějšího, Norimberk by mě omluvil a na sraz nepustil. A já sám bych neriskoval, protože mám špatné zkušenosti se zlomenou nohou. Teď mám zřejmě natržený úpon v koleně a doktoři skutečně chtěli, abych dva týdny netrénoval. Ale nebolí to, nijak mě to neomezuje, takže hraju dál.

Trenér Norimberku to určitě kvituje...

Je moc důležité, že cítím jeho důvěru. Nastupuji pravidelně, ani jednou mě nestřídal, prostě vše se jeví perfektně. Dokonce lépe, než jsem si představoval. A to mám za sebou zkušenosti z Tottenhamu.

Chcete tím říci, že bundesligový Norimberk je na tom lépe než účastník Premier League Tottenham?

To nechci srovnávat, protože jde o jinou soutěž a kulturu. Pravdou ale je, že zázemí, vybavení, servis pro hráče, to vše je v Norimberku na úrovni srovnatelné se špičkovými evropskými kluby.

A zájem o fotbal i přízeň fanoušků určitě také...

To snad překonává všechno. Na našich domácích zápasech pravidelně pětačtyřicet tisíc diváků, z nichž čtyřicet tisíc má koupenou permanentku, při budesligovém střetnutí v Dortmundu v ochozech dokonce přes osmdesát tisíc lidí, to všechno jsou pro mě neskutečné zážitky. A zájem fanoušků také... Zrovna minulý týden jsem měl před barákem dva skalní příznivce Norimberku, kteří lezli na lampu a dívali se do zahrady, jestli jsem doma.

Reklama

Související témata: