Hlavní obsah

Baroš: Kritiku nevnímáme. Ale po odchodu Kollera se pořád hledáme

Zdeněk Pavlis (Glasgow)Sport.cz

Nemá to v reprezentaci ani trochu snadné. Spoluhráči přicházejí a pomalu v každém zápase se mění, legionář z istanbulského Galatasaray Milan Baroš jako stálice zůstává, neboť trenér Michal Bílek k němu vzhlíží jako ke své poslední naději, která má bídnou ofenzivu národního týmu spasit. Co spasit, Baroš jako jeden z nejstarších a nezkušenějších by měl cestu do baráže vystřílet. Nejlépe už v sobotu v Glasgow v klíčovém kvalifikačním duelu se Skotskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš ví, za čím reprezentace ve Skotsku půjde. Za baráží, za postupem.

Článek

Nebude to pro vás v Hampden Parku asi zrovna snadné. Domácí Skotové se na vás chystají, neboť oni musí bezpodmínečně vyhrát, jestliže si chtějí udržet naděje na postup.

My ale také víme, že jde o zápas roku, v němž musíme uspět, udělat dobrý výsledek a v kvalifikační skupině si udržet postavení, které máme.

Atmosféra ve fotbalové veřejnosti, stejně jako v médiích však podobně optimisticky naladěna není. Ba naopak, po prohře v srpnové přípravě v Norsku je vůči fotbalové reprezentaci hodně kritická...

Kluci jsou na podobně kritickou atmosféru zvyklí a nikdo si ji nepřipouští.

Chcete tím říci, že vás nálada a skepse fanoušků po prohře v Norsku a před zápasem v Glasgowě nijak nerozhodila?

Média si vytvářejí na tým své tlaky, ale nikdo z nás je nevnímá. My víme, o co hrajeme a za čím jdeme.

Za čím?

Prvořadým je pro nás postup do baráže, abychom se v listopadu porvali o Euro.

Trenér Bílek nijak netají, že v Glasgow bude spoléhat hlavně na vás, vaše schopnosti se v ofenzívě prosadit a dát gól. Zvláště když v posledních třech zápasech vyšel národní tým střelecky naprázdno, což je v současnosti asi jeho největší problém.

Souhlas. Fotbal se hraje na góly, a když je nedáváme, nemůžeme vyhrát. Doufám, že ve Skotsku to bude vypadat jinak a konečně se prosadíme dopředu. Důležité bude v Glasgow neprohrát.

Není problém i v tom, že se v poslední době kolem vás útočníci neustále mění a není vlastně čas se s někým pořádně sehrát?

O sestavě rozhoduje trenér. Pravdou ale je, že od doby, co skončil Honza Koller, který byl stavebním kamenem útoku, od něhož se všechno odvíjelo, se pořád hledáme.

Jen během kvalifikace o Euro se kolem vás vystřídalo šest útočníků, z nichž se gólově prosadili jen Václav Kadlec a Necid. I to o mnohém vypovídá.

V útoku se stále točí noví mladí kluci, kteří svou kvalitu mají a v budoucnu budou určitě patřit k tahounům. Doufám, že v Glasgow se střelecky konečně prosadíme. A je úplně jedno, kdo gól vstřelí. Anebo že ve Skotsku ukopeme bezgólovou remízu, protože i bod by pro nás byl za panující konstelace ve skupině zlatý. Hlavní bude neprohrát.

Reklama

Související témata: