Hlavní obsah

Španělé a Italové si už mohou v úterý zajistit postup na EURO 2012

Fotbalové mistrovství Evropy 2012 může v úterý poznat po Polsku, Ukrajině a Německu minimálně další dva své účastníky. Postup si mohou zajistit Španělé a Italové, teoretickou šanci má i Nizozemsko a Francie se může šampionátu výrazně přiblížit.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Jedna z největších hvězd španělského fotvalu David Villa.

Článek

Před Španěly leží papírově lehký úkol porazit outsidera skupiny Lichtenštejnsko. Zisk tří bodů by jim už zajistil první místo ve skupině I, kam patří i česká reprezentace, a přímý postup na turnaj. Pro nejvýše postavený tým v žebříčku FIFA by to neměl být větší problém, v prvním utkání vyhrál v Lichtenštejnsku 4:0 a v soutěžních zápasech má sérii 11 vítězství. Dvanáctou výhrou by vyrovnal svůj rekord.

Problémy s obranou

Lichtenštejnsko se ale chytlo dvěma duely s Litvou, z nichž překvapivě vytěžilo čtyři body, aniž by inkasovalo. Jistou šanci mu dává i fakt, že Španělsko má v poslední době problémy s obranou. Chybějí mu obvyklí stopeři Puyol a Piqué, navíc úřadující mistři světa od loňského triumfu v JAR inkasovali ve 13 zápasech 17 branek.

"Sice nám chybějí Gerald Piqué s Carlesem Puyolem, ale to není omluva. Jsme mistři světa, tak musíme mít více možností, jak je nahradit," uvedl záložník Cesc Fábregas, který se dvěma góly postaral o páteční výhru 3:1 v přípravném utkání s Chile. Šanci na postu stopera zřejmě dostane jeden z mladých obránců Dominguéz, Botía či Montoya.

Xavi rekordmanem?

Záložník Xavi může nastoupit ke svému 103. zápasu za národní tým, a může tak stanovit nový rekord Španělska, o který se dosud dělí s Raúlem. Útočník Fernando Torres zase vyhlíží ukončení svého střeleckého trápení v národním dresu, kde se naposledy trefil téměř přesně před rokem právě proti Lichtenštejnsku.

Vedle Španělů si postup může zajistit i Itálie, ta však má úlohu o něco těžší. Potřebuje totiž porazit účastníka posledního mistrovství světa Slovinsko. Na turnaj ale Italy posune i případná ztráta Srbů s Faerskými ostrovy.

Šanci má i Nizozemsko

Teoretickou šanci na postup má i Nizozemsko, které proti Finsku bude chtít potvrdit zatím stoprocentní bilanci. Zároveň k jistotě postupu potřebuje, aby Švédsko nevyhrálo nad San Marinem, které ale dosud nezískalo ani bod a má skóre 0:44.

Výrazně přiblížit turnaji se pak může Francie, pokud dokáže zvítězit nad Rumunskem. Pak už by ji o ME mohla připravit jen výraznější prohra s Bosnou. Podobně je na tom Anglie, která potřebuje zdolat Wales, aby měla klid do závěrečného utkání s Černou Horou, v němž by jí stačilo neprohrát.

Řecko si v případě výhry nad Lotyšskem pojistí ve skupině F minimálně baráž.

Ve skupině I se bude hrát vedle duelu Španělska s Lichtenštejnskem také souboj mezi Skotskem a Litvou, který bude zajímat především české fotbalisty. Výsledek tohoto utkání totiž může výrazně promluvit do jejich šancí na postup do baráže.

Česku by pomohla plichta

Pokud by zápas skončil remízou, stačilo by Čechům získat v posledních dvou zápasech dva body. V případě výhry by se však Litva vrátila do boje o baráž, o kterou by si mohla zahrát v závěrečném utkání právě s Českem. Výhra Skotů by rovněž dostala Čechy pod tlak, protože by rozdíl byl rázem jen dva body ve prospěch svěřenců trenéra Michala Bílka a oběma celkům by scházely dva zápasy.

Program úterních zápasů kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012:
Skupina A:
17:00 (Lenkoran) Ázerbájdžán - Kazachstán,
20:30 (Vídeň) Rakousko - Turecko.
Skupina B:
17:00 (Moskva) Rusko - Irsko,
20:00 (Skopje) Makedonie - Andorra,
20:30 (Žilina) Slovensko - Arménie.
Skupina C:
20:30 (Bělehrad) Srbsko - Faerské ostrovy,
20:30 (Tallinn) Estonsko - Severní Irsko,
20:45 (Florencie) Itálie - Slovinsko.
Skupina D:
20:15 (Zenica) Bosna a Hercegovina - Bělorusko,
20:15 (Lucemburk) Lucembursko - Albánie,
20:30 (Bukurešť) Rumunsko - Francie.
Skupina E:
19:00 (Helsinky) Finsko - Nizozemsko,
19:45 (Kišiněv) Moldavsko - Maďarsko,
20:30 (Serravalle) San Marino - Švédsko.
Skupina F:
20:00 (Záhřeb) Chorvatsko - Izrael,
20:30 (Riga) Lotyšsko - Řecko,
20:30 (Ta'Qali) Malta - Gruzie.
Skupina G:
20:30 (Basilej) Švýcarsko - Bulharsko,
20:45 (Londýn) Anglie - Wales.
Skupina H:
20:15 (Kodaň) Dánsko - Norsko,
20:45 (Reykjavík) Island - Kypr.
Skupina I:
21:00 (Glasgow) Skotsko - Litva,
22:00 (Logrono) Španělsko - Lichtenštejnsko.

Reklama

Související témata: