Hlavní obsah

Rumunský ministr se omluvil za rasismus rozhodčího v Paříži

Rumunský ministr sportu Ionut-Marian Stroe se omluvil za rasistické chování rozhodčího Sebastiana Coltesca ve středečním utkání fotbalové Ligy mistrů mezi Paris Saint-Germain a Basaksehirem.

Zápas PSG s Basaksehirem se nedohrál kvůli výrokům rozhodčího na trenéra tmavé pletiVideo: O2 TV Sport

 
Článek

"Rozhodně odsuzuji jakákoli vyjádření, která mohou být interpretována jako rasistická, xenofobní nebo diskriminační," řekl Stroe rumunské televizní stanici Digi. "Omlouvám se jménem rumunského sportu za tento politováníhodný incident, který nás nereprezentuje," dodal.

Čtvrtý sudí Coltescu užil rasistický výraz na adresu kamerunského asistenta trenéra tureckého týmu Pierrea Webóa a Basaksehir na protest opustil hřiště. Zápas byl přerušen ve 14. minutě za stavu 0:0 a bude se dohrávat dnes večer s jinými rozhodčími.

"Dej červenou kartu tomu černému, takhle se nemůže chovat. Pojď ho označit, tady toho černého," řekl Coltescu rumunsky hlavnímu rozhodčímu Ovidiu Hateganovi, což vedlo k rozmíšce u postranní čáry a poté k předčasnému konci zápasu.

Cristiano Ronaldo pomohl v LM dvěma góly skolit BarcelonuVideo: O2 TV Sport

Od projevů rasismu a xenofobie se ve svém prohlášení distancovala i rumunská fotbalová federace. "Čekáme na zprávu UEFA, abychom zjistili, co se přesně stalo, a vyvodili z toho závěry," uvedla federace.

Coltescovo jednání kritizoval i předseda rumunské rady proti diskriminaci Csaba Asztalos. "Šlo o projev rasismu, o tom není pochyb. Ten rozhodčí naprosto ignoroval hodnoty rumunské fotbalové federace, UEFA i FIFA. Je to obrovská kaňka na Rumunsku a rumunských rozhodčích, jde o vážnou věc," řekl Asztalos.

Výběr nejznámějších projevů rasismu ve fotbale (řazeno chronologicky):
Říjen 2002 - Nizozemský fotbalový klub PSV Eindhoven dostal za rasistické chování svých fanoušků při utkání Ligy mistrů proti Arsenalu pokutu 50.000 švýcarských franků (přes milion korun). Během utkání hodili fanoušci na hostujícího francouzského kanonýra Thierryho Henryho dýmovnici a pokřikovali na něj rasistická hesla.
Říjen 2006 - Fotbalista Wisly Krakov Nikola Mijailovič dostal pětizápasový trest za rasismus. Srbský obránce urážel během utkání Poháru UEFA proti Blackburnu jihoafrického útočníka tmavé pleti Benniho McCarthyho.
Červen 2009 - Ve Francii byl poprvé odsouzen fotbalista za rasistické chování na hřišti. Amatérský hráč Maxence Cavalcante dostal čtyřměsíční podmíněný trest, sto hodin veřejně prospěšných prací a pokutu 1700 eur (45.610 korun) za to, že při utkání označil soupeře tmavé pleti za "špinavou opici".
Prosinec 2011 - Uruguayský otbalový kanonýr Luis Suárez dostal od vedení anglické ligy zákaz startu v osmi zápasech a pokutu 40 tisíc liber (asi 1,2 milionu korun) za rasistickou urážku obránce Manchesteru United Patrice Evry při vzájemném utkání.
Červenec 2012 - Švýcarský fotbalista Michel Morganella byl vyloučen z olympijských her kvůli rasistickým poznámkám na twitterovém účtu. Obránce Palerma po prohře 1:2 s Koreou označil soupeře za "partu mentálně handicapovaných retardů".
Srpen 2012 - Obránce Rio Ferdinand z Manchesteru United dostal za rasistický komentář na adresu bývalého spoluhráče z anglické reprezentace Ashleyho Cola pokutu 45 tisíc liber (asi 1,4 milionu korun).
Září 2012 - Kapitán Chelsea John Terry byl potrestán zákazem startu na čtyři zápasy a pokutou 220 000 liber (zhruba sedm milionů korun) za rasistické urážky Antona Ferdinanda v duelu s Queens Park Rangers. V souvislosti s touto kauzou se Terry vzdal anglické reprezentace.
Leden 2013 - Lazio Řím dostalo od UEFA pokutu 140.000 eur (3,6 milionu korun) za opakované rasistické a další nevhodné chování fanoušků v zápasech Evropské ligy proti Tottenhamu a Mariboru.
Únor 2013 - Inter Milán dostal pokutu 50 000 eur (asi 1,27 milionu korun) za rasistické chování fanoušků, kteří v městském derby s AC uráželi Maria Balotelliho.
Květen 2013 - AS Řím zaplatil pokutu 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) za chování fanoušků, kteří při utkání Serie A rasisticky uráželi hráče AC Milán Maria Balotelliho a Kevina-Prince Boatenga. Zápas byl kvůli nadávkám zhruba na dvě minuty zastaven, když rozhodčí poprvé využili nového pravidla.
Prosinec 2013 - AS Řím a Inter Milán dostaly za rasistické chování fanoušků pokutu 50 tisíc eur (asi 1,4 milionu korun). Oba kluby navíc měly pro příští zápasy Serie A uzavřené části stadionů.
Duben 2019 - Evropská fotbalová unie (UEFA) potrestala Černou Horu kvůli rasistickému chování jejích příznivců v březnovém kvalifikačním duelu vůči anglickým hráčům tmavé pleti Dannyho Rose a Raheema Sterlinga uzavřením stadionu na jedno soutěžní utkání.
Srpen 2019 - UEFA potrestala Partizan Bělehrad za rasismus fanoušků v třetím předkole Evropské ligy s Malatyasporem uzavřením stadionu na dvě utkání.
Září 2019 - Bývalý dlouholetý anglický reprezentant Peter Beardsley dostal zákaz působení ve fotbale na osm měsíců za to, že v roli kouče týmu do 23 let v Newcastlu rasisticky urážel hráče afrického původu.
Říjen 2019 - UEFA uzavřela Bulharům stadion na jeden soutěžní zápas jako trest za rasismus fanoušků v utkání kvalifikace ME s Anglií. Zápas v Sofii byl kvůli urážlivým pokřikům v prvním poločase dvakrát přerušen a podle pravidel UEFA mohl být i předčasně ukončen. Skandální chování diváků stálo místo šéfa bulharského fotbalu Borise Michajlova.
Říjen 2019 - Utkání Anglického poháru mezi Haringey Borough a Yeovilem bylo předčasně ukončeno poté, co fanoušci Yeovilu rasisticky uráželi hráče soupeře, kteří kvůli tomu odešli do šaten. Zápas se opakoval o deset dnů později.
Únor 2020 - Brankář Leedsu Kiko Casilla byl potrestán zastavením činnosti na osm zápasů a pokutou 60 tisíc liber (asi 1,8 milionu korun) za rasistické nadávky Jonathanu Lekovi v utkání druhé anglické ligy s Charltonem.
Prosinec 2020 - Fotbalisté Basaksehiru kvůli údajnému rasistickému chování čtvrtého rozhodčího Sebastiana Coltesca v zápase Ligy mistrů na stadionu Paris St. Germain odešli ze hřiště. Podle hostů Coltesco označil kamerunského asistenta trenéra Basaksehiru Pierre Webóa před vyloučením "negro". Utkání bylo za stavu 0:0 přerušeno po necelé čtvrthodině hry a dohraje se o den později s jinými sudími.

Prezident Francouzské fotbalové federace Noël Le Graët označil rasistické chování rozhodčího za neakceptovatelné. "Chtěl bych ocenit postoj obou týmů, které se rozhodly rázně a příkladně opustit hřiště. Tyto nepřijatelné incidenty nemají na stadionech místo," uvedl Le Graët v prohlášení.

"Vyšetřování UEFA bude muset do tohoto incidentu vnést světlo a přijmout nezbytné sankce, pokud ještě někdy dojde na podobné rasistické poznámky," dodal šéf francouzského fotbalu, který v minulosti paradoxně šokoval prohlášením, že fenomén rasismu ve sportu a především ve fotbale neexistuje nebo je pouze výjimečný.

Reklama

Související témata: