Hlavní obsah

Hokejisté Karlových Varů budou bojovat o záchranu extraligy i klubu

Hokejisty Karlových Varů čeká v nadcházející extraligové sezoně boj nejen o záchranu v soutěži, ale rovněž o vlastní existenci klubu. Složitou situaci Energie způsobilo drastické snížení rozpočtu ze 120 milionů korun na 88 milionů korun pro sezonu 2011/2012.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Hokejisté Karlových Varů oslavují vstřelený gól.

Článek

Generální sponzor, kterým je Sokolovská uhelná, snížil podporu o polovinu. Do naplnění rozpočtu schází ještě přibližně osm milionů korun, informoval dnes novináře generální manažer Miroslav Vaněk.

Finanční situace byla rozhodující pro sestavení extraligového týmu, který prošel výraznou změnou. Klub se musel zbavit dražších hráčů a bude využívat především mladé hokejisty a levnější hráče, jejichž mzdové nároky nejsou tak vysoké. Řada hokejistů navíc souhlasila se snížením platu. Podle Vaňka je současná situace "na hraně".

"Naším cílem je neskončit ve skupině o udržení a hrát o baráž," uvedl Vaněk, který zároveň poznamenal, že trenéři Václav Baďouček a Martin Pešout projevili osobní statečnost postavit se k takto pozměněnému týmu.

Kádr Západočechů po minulé sezoně opustili například Lukáš Sáblík (Znojmo), Milan Hluchý (Kladno), Jakub Čutta (Mladá Boleslav) nebo Karol Sloboda (Vítkovice). Z hostování se do Karlových Varů vrátili brankáři Marek Benda (Jihlava) a Tomáš Závorka (Kadaň). Obranné řady posílili Michal Gulaši (Sparta) a František Bombic (Chomutov). Jednoho obránce, kterého by trenéři potřebovali, ještě možná klub získá z ruské Ufy. Z hostování v Chomutově se vrátili Pavel Kuběna a David Zucker.

Za problémy se sponzory jsou i nevalné výsledky

Za problémy s hledáním sponzorů považuje Vaněk nejenom ekonomickou krizi a útoky některých městských zastupitelů na hokejový klub, ale rovněž i nepříliš dobré výsledky v minulých dvou sezonách. Řada proher na domácím ledě mohla řadu fanoušků odradit od návštěvy, uvedl Vaněk. Tým by se chtěl vrátit výkony k dobám, kdy byl ve staré hale, zvané plechárna, téměř neporazitelný. "Na novou sezonu jsme prozatím prodali kolem 2159 permanentek, o 400 méně než loni," řekl sekretář klubu Jiří Holý.

Hokejisté Energie se v domácí KV Areně poprvé představí 21. září v utkání s Pardubicemi. Ještě předtím sehrají úvodní zápas v soutěži 18. září se Slavií. Podle hlavního trenéra Baďoučka je celé mužstvo po zdravotní stránce v pořádku, jen útočník František Skladaný musel podstoupit menší chirurgický zákrok na poraněném koleně.

"Nejednalo se ale o nic závažného, už je zpátky v tréninku. Ještě ale nevíme, zda se objeví hned v prvním utkání, anebo teprve v tom dalším," poznamenal Baďouček.

Vedení HC Energie se chystá v pondělí na jedno z klíčových jednání o další podpoře klubu se zástupci magistrátu. Podle Vaňka půjde o zajištění podpory na tuto i další sezony. Hokejisty drtí náklady za nájem v městské KV Areně, které jsou ročně přibližně 12 milionů korun. Městu byl také nabídnut podíl v klubu. Karlovarský primátor Petr Kulhánek dnes ČTK oznámil, že jeho cílem je dohoda s klubem a zachování hokeje ve městě. "Konkrétní plán ale zatím nezveřejníme," dodal primátor.

Reklama

Související témata: