Hlavní obsah

Náš fotbal je rozbombardovaný, tvrdí kandidát na předsedu FAČR Pelta

Karel FeltSport.czPrávo

Jako černá nit se za ním táhne slavný výrok „Celý jaro bylo cinknutý,“ z afér v roce 2004. Jablonecký boss Miroslav Pelta (46) však tvrdí, že už si to dávno odpracoval, nic se mu tehdy neprokázalo. Svoji kandidaturu na předsedu Fotbalové asociace ČR prý zvažoval hodně dlouho. Bývalého gólmana nakonec přesvědčila podpora nejen z jeho regionu, ale také profesionálních klubů v čele s pražskými S.

Foto: ČTK

Kandidát na předsedu FAČR Miroslav Pelta

Článek

Za dvacet let funkcionaření už zažil ledacos v Jablonci, Spartě, u reprezentace, ve výkonném výboru ČMFS, jako obchodní ředitel STES i jako šéf fotbalu Libereckého kraje, proto věří, že má českému fotbal co dát. „Hlavně jednotu, protože náš fotbal je rozbombardovaný nesmyslnými vnitřními boji,“ zdůraznil pro Právo a Sport.cz.

Fotbal ničí sám sebe

„Českému fotbalu chybí semknutost a jednota. Je třeba mu vrátit důvěru nejen veřejnosti, ale i ve vlastní síly. Když jsem objížděl okresy a kraje, cítil jsem velké napětí a nejednotnost. Pořád se objevují nějaké kauzy, které znehodnocují náš vlastní produkt. Ničíme zevnitř sami sebe. Podle mne je třeba tyhle problémy vyřešit, uzavřít a udělat tlustou čáru i za vzájemnou hašteřivostí, abychom získali důvěru veřejnosti, ale i podnikatelských kruhů a v politických sférách. Je čas přestat bojovat a začít víc pracovat. Pro mne je velké nasazení pro fotbal samozřejmostí,“ zdůraznil jeden ze svých hlavních cílů.

Hodně mu vadí nedořešené kauzy klubů Bohemians a za uzavřený nepovažuje ani případ Olomouce, která přišla v lize o devět bodů kvůli údajným úplatkům. „Je třeba je co nejdříve uzavřít, nechť jsou viníci tvrdě potrestáni a nevinní očištěni, ale ať se to dál netáhne. Ale s tím souvisí i další problémy uvnitř fotbalu. Bohužel nepanuje ani velká důvěra v odvolací a revizní komisi, ale ani v disciplinární. A komise rozhodčích, která měla solidní kredit, byla účelově odvolána a stala se ve volbách obchodním artiklem. Přitom neznám nikoho, kdo by měl něco proti začlenění Dagmar Damkové do struktury českého fotbalu. Má mu skutečně co dát. Ale tohle jí nepomohlo. Jasno není ani v připravované nové struktuře soutěží. Musíme také zastavit odliv hráčů, ale i dalších lidí, bez nichž fotbal fungovat nemůže,“ dodal.

Chemie v kabině reprezentace

Pelta má zkušenosti z reprezentace. Byl vedoucím mužstva, které získalo stříbro na EURO 1996, a dobře ví, že předseda je veřejností hodnocen i podle jejich výsledků. Hodně fanoušků očekává, že nové šéf se rozloučí s koučem Michalem Bílkem. Pelta by to však neudělal. „V závěru kvalifikace, v níž máme reálnou šanci dostat se do baráže, by to nebylo systémové. Vždyť druhé místo za Španěly je výborné. A já věřím, že postoupíme i z baráže. Fotbal nemá logiku, hůř snad už být nemohlo, teď se to obrátí,“ věří.

„I přes úspěchy mládežnických týmů je třeba zlepšit strukturu fungování celého úseku reprezentace, od áčka po šestnáctku. Konkrétně áčko bych si vzal jako předseda na starosti. Myslím si, že mám z působení v národním mužstvu i klubu zkušenosti, jak vytvořit správnou chemii v kabině. Předseda svojí přítomností musí dát reprezentaci vážnost a působit pozitivně na hráče, aby chtěli co nejlépe reprezentovat. V minulosti jsme byli zvyklí postupovat na šampionáty a fotbal inkasoval stovky miliónů od UEFA či FIFA, bonusy od partnerů a získával další sponzory. Propadáme se v žebříčku, což musíme zastavit, protože fotbal úspěchy a peníze z nich potřebuje. V tomto směru bych se také hodně angažoval,“ prozradil svůj záměr.

Velké ambice v rámci UEFA by si v krátkém čase případného mandátu nedělal... „Samozřejmě je pozitivní, že se podařilo vylepšit postavení českého fotbalu v rámci UEFA, ale já teď vidím jako prvořadý úkol udělat pořádek na domácí scéně. Tím nechci říct, že bychom na mezinárodní scéně neměli pokračovat v nastoupené cestě a ucházet se o další posty.“

Práce Ivana Haška si cení, ale vytýká mu... „Zbytečně hazardoval se jménem českého fotbalu, když jsme se zúčastnili turnajů, jako byl ten před dvěma roky v Emirátech nebo letos v Japonsku. Bylo to v zemích, kde měl trenérské či obchodní aktivity. Jela tam nekompletní mužstva, a pak to skončilo špatnými výsledky. Myslím si, že podcenil i účast na některých velkých akcích. Přijel jsem na šampionát jednadvacítek do Dánska, kde nebyl žádný z předních představitelů svazu.“ Na druhou stranu uznává Haškův přínos: „Dokázal výbornou věc, když poté, co přestala dávat peníze Sazka, získal je pro okresy přímo z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na tom bych chtěl dál intenzivně pracovat, nový zákon o loteriích by to měl i umožnit.“

Peníze jsou jeho obor

Finančně zajistil Jablonec a věří, že by dokázal ekonomicky pomoci celému českému fotbalu. „Jako předseda krajské organizace na Liberecku jsem stál za založením marketingové dceřiné společnosti a sehnal jsem do projektu partnery. Ti nám přispívají několika milióny ročně. Kluby v krajském přeboru od nás dostávají každý rok 50 000 korun, pro A třídu je připraveno třicet tisíc, pro B třídu dvacet tisíc. Tento model bych chtěl aplikovat do celé republiky. Musíme umět náš produkt prodávat. Doba milodarů skončila. Myslím si, že jsem schopen zajistit pro fotbal důstojné ekonomické podmínky. Podporu z finanční i politické sféry mám,“ nabídl Miroslav Pelta svůj projekt.

Podle Pelty jde profesionální fotbal, co se týká financí, dobrou cestou. „Díky příchodu nových vlastníků, a mezi ně počítám i pana Paclíka, který mě nemá rád, jenž zachránil Plzeň, vcelku dobře, což neznamená, že není na čem pracovat. Jsem rád, že se podařil vyřešit problém Slavie, protože bez silných pražských S by český fotbal ztratil glanc,“ konstatoval.

Jablonec předá Rezákovi

Jako první přišel z myšlenkou, že v případě třetího kola volby předsedy, jehož by se nemohla zúčastnit moravská komora, by oba s Jindřichem Rajchlem měli odstoupit. „Moravany chápu, nabízené řešení považuji za solidní, ale bylo by chybou, kdyby volby skončily patem a fotbal bez předsedy. To by byl velmi špatný signál pro veřejnost i partnery,“ dodal s tím, že rok a půl do řádné valné hromady je sice časově krátký úsek pro realizaci velkých plánů, ale... „Myslím si, že se dá udělat hodně a já jsem ve fotbale respektován jako pracovitý člověk. V každém případě by tato valná hromada měla ukázat směr, kterým se bude fotbal ubírat.“

S Jabloncem je spojen pupeční šňůrou, přesto by se s ním rozloučil. Už podruhé. Poprvé to bylo, když odešel za Vlastimilem Košťálem na Letnou. „Je to moje dítě, takže loučení s ním by bylo těžké. Jsem připraven převést svůj akciový podíl na občanské sdružení. Obklopil jsem se také lidmi, kterým důvěřuji a mohu jim klub předat. Patří k nim hlavně Jaroslav Rezák, což je zkušený fotbalový funkcionář. Jablonec miluji, ale pomoc českému fotbalu je obrovská výzva, pro niž změním i svůj životní styl,“ zdůraznil Miroslav Pelta.

Reklama

Související témata: