Hlavní obsah

Penalta v Plzni? Tu bude řešit ta paní, pravil nelibě jablonecký Lafata

PLZEŇ

Evropa: paráda. Domácí liga: škobrtání. Už to tak ale úplně o plzeňské realitě neplatí. Ve šlágru sedmého kola Západočeši proti Jablonci po přestávce zabrali a zadělali na obrat. Hosté lkali nad svojí nemohoucností a bez povšimnutí nenechali ani penaltovou situaci, která napomohla ke zvratu ve prospěch domácích.

Foto: Petr Horník, Právo

Hráči Plzně oslavují vítězství. Pavel Horváth v podobě lachtana.

Článek

„Po pro nás opravdu hodně náročném měsíci jsme rád, že jsme to proti jednomu z nejsilnějších týmů ligy zvládli,“ liboval si kouč Plzně Pavel Vrba po výhře 4:2.

Jeho svěřenci si v tabulce nenechali utéct svého sobotního večerního rivala a bodově ho dostihli. Po bitvě s velkými obraty. Ten plzeňský po přestávce dostával hmatatelnou podobu penaltou, kterou proměnil neomylně Horváth. Ale její nařízení po střetu Kopice a domácího Řezníka hosty nadzvedlo.

„Kontakt tam byl, to je teď hodně používaná fráze,“ poznamenal kouč hostů František Komňacký. „Jenže kluci v šatně říkají, že takových podobných zákroků tam na ně bylo snad sedm,“ nasadil vytýkavý tón směrem k verdiktu sudího Jílka.

Zejména souboj Bystroně s Lafatou vypadal podezřele. „Nekomentuju to. Na to tu teď mají tu pani. Damkovou? Nebo jak se jmenuje. Ta to určitě vyřeší,“ pravil se zjevnou nelibostí David Lafata. Přisadil si do již tak třaskavé atmosféry kolem výměny komise rozhodčích, kterou po zásahu plzeňského majitele Paclíka vede bývalá sudí Dagmar Damková.

Gól by vyměnil za body 

Lafata kromě pozápasového slovního výpadu už v první půli stvrdil pověst excelentního střelce. Dal svoji 11. branku sezóny, jenže radost měl po prohře den před svými třicátinami pramalou. „Gól bych vyměnil za body,“ říkal. „Po penaltě už to byl takový guláš,“ dodal.

Jeho tým byl ale k nepoznání proti první půli. „Po přestávce nám chyběla aktivita,“ uznal kouč Komňacký, přesto nechybělo mnoho a mohlo být srovnáno. Třešňák byl v závěru ještě za stavu 3:2pro Plzeň sám před brankářem ale neuspěl. „To mi nebylo dobře,“ připustil trenér domácích po velkolepé ofenzivní partii.

S tepovou frekvencí je to složitější, přiznal Vrba

„Česká liga jde správnou cestou, podporuje se v ní ofenzivní fotbal, hrají takhle Olomouc, Sparta, Boleslav i Liberec. A jsem rád, že se liga mění do podoby třeba té belgické nebo nizozemské, je opravdu útočná. Ale jsou to větší nervy, pro trenéry je to složitější s tepovou frekvencí,“ podotkl Vrba potěšený i tím, že jeho tým se vyrovnal s absencemi Limberského či Pilaře, tahounů fotbalového podzimu.

„Už od úterý měli problém, střevní chřipku, netrénovali, ale zvládli jsme to, i když chyběl i Bakoš,“ liboval si, byť to šlo dlouho ztuha. „První půle ještě vyzněla pro hosty. „Mohli vést i víc než 2:1,“ usoudil Vrba, jenže pak mu vyšly korektury v sestavě.

Prohození s Řezníkem pomohlo

„Museli jsme po pauze vyměnit postavení krajních beků. Věřil jsem původně, že se Rajtoral s pozicí na opačné straně díky své zkušenosti lépe vyrovná, ale nevyšlo to, prohození s Řezníkem pak pomohlo," oddechl si.

Dvěma góly si o pozornost řekl Ďuriš. „Ale byly tam i mínusy, nedal velkou šanci a před druhým jabloneckým gólem právě on ztratil míč,“ viděl Vrba.

Rozpačité zákroky brankáře Čecha v první půli už pak nechtěl, a hlavně ani nemusel, tolik rozpitvávat. „Nejsem gólmanský specialista, při první brance při centru ale asi mohl bránícím hráčům více pomoct, při druhé to myslím Kopic trefil dobře,“ nedělal si s tím nakonec hlavu Vrba.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava