Hlavní obsah

V Turecku nechtějí na fotbale muže, ale jen děti a ženy

Velmi netradičně se turecký fotbalový svaz rozhodl bojovat s násilím na stadionech. Podle agentury AP nebude na zápasy problémových klubů pouštět muže, ale jen ženy a děti do 12 let.

Foto: John Kolesidis, Reuters

V Turecku nechtějí na fotbale muže.

Článek

Vstup žen a dětí má být zdarma, Fenerbahce proto na dnešní ligový duel s Manisasporem (1:1) rozdalo přes 41 tisíc vstupenek a změna na tribunách byla znát.

Hostující hráči, kteří stejně jako domácí házeli při nástupu na hřiště mezi fanoušky květiny, byli přivítáni místo tradičního pískotu potleskem. "Je to historický den. Poprvé na světě se na fotbal dívaly jen ženy a děti," řekla členka vedení Fenerbahce Yasemin Mercilová. "Ženy znají všechny hymny a chorály. Bude se fandit jako obvykle," prohlásila před zápasem.

"Byla tu skvělá a příjemná atmosféra," pochvaloval si záložník Manisasporu Omer Aysan. "Tohle si budu pamatovat do konce života. Tolik dětí a žen na jednom zápase už asi neuvidím," přidal kapitán Fenerbahce Alex de Sousa. "Musíme dámám poděkovat, že přišly a fandily. Bez fanoušků by se hrálo těžce," uvedl jeho spoluhráč Joseph Yobo.

Fenerbahce mělo původně kvůli řádění fanoušků během přípravného zápasu s Doněckem hrát dvě utkání na zavřeném stadionu. Turecký svaz však trest na poslední chvíli změnil a dovolil vstup na tribuny dětem a ženám.

Chuligáni při utkání s Doněckem napadli i novináře, protože se jim nelíbila kritika prezidenta klubu Azize Yildirima, který je mezi třicítkou podezřelých v rozsáhlém korupčním skandále v tureckém fotbale. Podporu funkcionáři vyjádřily dnes i ženy, které na utkání dorazily v tričkách s Yildirimovou podobiznou.

Reklama

Související témata: