Hlavní obsah

Čeští biatlonisté na medaili ze sprintu na letním MS nedosáhli

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Veronika Vítková obsadila čtvrté místo v sobotním sprintu na 7,5 km na mistrovství světa v letním biatlonu v Novém Městě na Moravě. V soutěži mužů na 10 km skončil Jaroslav Soukup pátý. Už druhý titul mistra světa získal Rus Dmitrij Jarošenko, mezi ženami si vedla nejlépe Ukrajinka Valj Semerenková.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Biatlonistka Veronika Vítková

Článek

Vítková neskrývala v cíli zklamání, bronz jí utekl o necelých 16 sekund. "Zase na mě zůstalo pouze čtvrté místo. Na trati jsem se už cítila mnohem lépe než ve čtvrtek při štafetách," podotkla Vítková, která se podle svých slov připravila o medaili chybou při střelbě. "Pozitivum ale vidím v tom, že jsem v posledním kole dokázala zabojovat. To se mi celou minulou sezonu nepodařilo," dodala.

Soukup po zaváhání ve střelbě ve čtvrtečních štafetách tentokrát podal velmi dobrý výkon, i když se opět nevyvaroval střeleckých chyb. "Kdyby mi někdo před závodem řekl, že skončím pátý, tak bych byl nesmírně rád. Jenže po závodě mě mrzí chyba hned v první střelecké položce, kterou si budu dlouho vyčítat," uvedl Soukup.

Po třech úspěšných zásazích si věřil, jenže zbývající dva terče netrefil a musel si trať prodloužit o dvě trestná kola. "Nevím, kde byla chyba. Ještě musím situaci rozebrat s trenérem," dodal.

Další z českých favoritů Michal Šlesingr musel běžet dokonce tři trestná kola, přesto vybojoval deváté místo. Hned za ním se ve výsledkové listině poskládali desátý Tomáš Holubec a jedenáctý Ondřej Moravec.

"Měli jsme dnes černou sérii při střelbě vleže, kde nikdo nedokázal všechny terče trefit. Máme silný tým, který se může ucházet o medaile. Dnešní výsledek není úplným zklamáním, neboť se sešla kvalitní konkurence. Doufám, že se v nedělním stíhacím závodě dokážeme koncentrovat, neboť startovní pozice nejsou až tak špatné," poznamenal trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář.

Titul mistra světa vybojoval zcela suverénně pětatřicetiletý Jarošenko. "Na trati jsem se cítil dobře. Měl jsem dobré informace a věděl, že získám medaili. Jen jsem nevěděl jakou. Musel jsem čekat, až dorazí do cíle můj největší soupeř Ukrajinec Bilaněnko. Neskrývám, že mám z výsledků po dvouleté přestávce velkou radost," uvedl na tiskové konferenci Jarošenko, který si odpykával až do prosince loňského roku dvouletý trest za doping.

V neděli je na programu stíhací závod. Soukup bude na trať vybíhat se ztrátou 51,7 sekundy na vedoucího Jarošenka. Nejlepší z českých biatlonistek Vítková má manko na vedoucí Semerenkovou 47,8 sekundy. Stíhací závod žen na 10 km startuje ve 13:05, muži vyrazí na 12,5 km dlouhou trať o hodinu později.

Reklama