Hlavní obsah

Sparta útočí ve znamení osmiček, Baník je odpadlíkem podzimu

Tradiční předehrávka natáhne podzim ve fotbalové Gambrinus lize na šestnáct kol, a tak je momentálně přesně v poločase. Lídr soutěže ctí po osmi kolech znamení osmiček – Sparta vyhrála všech osm zápasů a vede tabulku o osm bodů před Jabloncem. Ligu zpestřil hromadný příklon k ofenzivě, zklamáním jsou naopak výkony posledního Baníku či Slavie. Vybrali jsme deset událostí první poloviny podzimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Jarošík se raduje z vítězství nad Slavií 3:0, k němuž pomohl úvodním gólem.

Článek

Letenští překonali vlastní rekord

Osm výher v prvních osmi kolech sezóny, to tady ještě nebylo. Sparta překonala svůj vlastní rekord a zatím marně čeká na výrazného konkurenta, který by se ji vydal stíhat. Dost možná rozhodla o titulu již skvělým začátkem, jak se to loni senzačně povedlo Plzni.

Baník se snaží, aby následoval Brno

Zatímco Sparta ctí osmičky, Baník jedničky. Již po prvním kole odvolal trenéra Marka, jeho nástupce Malura zatím získal jeden bod a mužstvo je první od konce... Když se loni topilo Brno, málokdo věřil, že takový tradiční klub může sestoupit. Stalo se a Ostrava jako by se teď vydala ve stopách svého moravského rivala.

Fotbalisté Baníku na hanbě před svými fanoušky...foto: ČTK/Libor Zavoral

Kanonýrům vládne nedostižný Lafata

Bookmakeři sice favorizovali Kamerunce Kweukeho, jenže král střelců z minulé sezóny nehodlá nikomu trůn přepustit. Jablonecký David Lafata skóroval v sedmi zápasech v řadě, čímž vyrovnal Sieglův rekord, a jeho třináct gólů je na české poměry nevídaná palba. Vždyť Ordoš předminule vyhrál se dvanácti a Ivana ještě dříve jen s jedenácti góly za celou sezónu!

Budiž ofenziva a góly!

Nejde naštěstí jen o Lafatu. Čím dál tím více mužstev se od nudné hry na jistotu přiklání k ofenzivě, takže konečně začalo v české lize padat více gólů. Hlavně úvodní kola tím byla charakteristická a brankový průměr je teď 2,8 gólu na zápas.

Obhájce v nesnázích

Mistrovská Plzeň si užívá historického postupu do Ligy mistrů. Nabitým programem si však zároveň notně zkomplikovala obhajobu titulu. Zatím je mimo pohárové příčky a desetibodové manko na Spartu je dost citelné.

David Lafata se raduje z branky.foto: ČTK/Radek Petrášek

Sešívaná přežili, na hřišti však živoří

Slavia si oddechla, hrozící krach v létě odvrátila. Na jaře hráli sešívaní zadarmo a vzhledem k okolnostem podávali obdivuhodné výkony. S ekonomickou stabilizací klubu však na ně sedla herní bída. Jediné vítězství, málo gólů, potupa v derby na Spartě... Mužstvo se tvoří za pochodu a nefunguje.

Chaos kolem Olomouce

Dokonalý chaos. Olomouc akceptovala trest za korupci v podobě odečtu devíti bodů a pokuty čtyř miliónů korun. Vzdala se odvolání, přesto odvolací komise vrátila případ disciplinárce. Hanáci mají body momentálně zpátky, takže tabulka se již podruhé během podzimu přesypala. A téměř jistě se po dalším verdiktu změní i do třetice...

Paclíkův puč smetl Macelu

Ačkoliv plzeňský boss Paclík a jeho budějovický kolega Poborský reprezentují ve výkonném výboru asociace ligové kluby, navrhli svržení šéfa komise rozhodčích Macely bez toho, aby o tom kluby předem informovali. Partyzánština jim vyšla, instalování Dagmar Damkové však jen přililo olej do ohně napjatých vztahů ve fotbalovém zákulisí.

Slovenský souboj v podání Róberta Cicmana ze Slavie a Ivana Lietavy z Dukly.foto: Právo/Petr Horník

Satisfakce pro Šilhavého

Na jihu Čech už s ním dál spolupracovat nechtěli, tak Jaroslav Šilhavý odešel trénovat Liberec. Může si gratulovat. Zatímco Slovan předvádí atraktivní fotbal a je třetí, České Budějovice se trápí, vydřely jen dva bodíky a už měnily trenéra.

Příbram přece jen umí dávat góly

Středočeši patří k nejmilejším překvapením soutěže. Ještě v minulém ročníku nebyla Příbram schopná dávat góly, pod koučem Vavruškou se ovšem rozstřílela a se třinácti trefami je pátá v lize.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice