Hlavní obsah

VIDEO: Černohorský hrdina Delibašič: Takovou šanci mít dlouho nebudeme!

PRAHA

Pro Černohorce se stal hrdinou, neboť v říjnové kvalifikační partii s Anglií přišel na hřiště jedenáct minut před koncem, ale v nastavení přesto stihl dát gól a zachránit remízu 2:2. Proto slovům třicetiletého útočníka ve službách španělského Vallecana Andrije Delibašiče naslouchají jako písmu svatému. A když přece Delibašič řekne, že je s losem baráže spokojen a že jeho tým má šanci postoupit na EURO, která se nemusí dlouho opakovat, musí to být přece pravda.

Foto: Darren Stamples, Reuters

Černohorec Andrija Delibašič (vlevo) střílí gól do anglické sítě.

Článek

Světoběžník Delibašič, který během své kariéry střídá kluby, jako lázeňský švihák milenky na kolonádě, místo v základní sestavě fotbalové reprezentace Černé Hory nemá. V posledním kvalifikačním duelu proti Švýcarům, stejně jako předtím doma proti Angličanům nebo v Cardiffu proti Walesu, nastupoval vždy až v samotném závěru.

Vyrovnáním si řekl o nesmrtelnost

Přesto si řekl v Černé Hoře o nesmrtelnost, neboť v klíčové partii s Anglií vstřelil v první minutě nastaveného času Hartovi hlavou vyrovnávací branku a zajistil svému týmu cestu do baráže.

O obrovskou radost z vyrovnávacího gólu do anglické sítě se dělil Delibašič s fanoušky.foto: Reuters/Stevo Vasiljevič

Samozřejmě že poprvé v historii, neboť pro Černou Horu to byla teprve druhá kvalifikaci v historii. Po vzniku svého samostatného státu hráli kvalifikaci o účast na MS 2010 v Jižní Africe, v níž skončili ve skupině pátí, tentokrát obsadili druhou příčku za Anglií a před Švýcarskem, Walesem a Bulharskem. Právě díky Delibašičovi, který během své kariéry už hrál za Partizan Bělehrad, Mallorcu, Benfiku Lisabon, Bragu, AEK Atény, San Sebastián, Herculés či Vallecano.

Jde o vyšší cíle, připomíná fanouškům

„Jsem spokojený, protože cítím, že proti Čechům nebo Irům máme lepší šanci, než bychom měli proti Portugalcům či Chorvatům. Osobně jsem si přál Iry, se kterými jsme se potkali v předchozí kvalifikaci a s nimiž máme zkušenosti, Češi pak byli mou druhou volbou,“ cituje server Vijesti.me třicetiletého legionáře Delibašiče.

„Pro fanoušky by bylo možná zajímavější, kdyby do Podgorici přijeli Portugalci se všemi svými hvězdami, ale v tuto chvíli musíme myslet na vyšší cíle. A tím je postup na mistrovství Evropy. Bude hodně dlouho trvat, než se nám znovu nabídne takováto šance,“ přidává Delibašič.

Baroš je v letech, ale pozor na něj!

V rozhovoru pro server Vijesti rozebírá i český tým. „V bráně mají Čecha, který je jedním z nejlepších brankářů na světě, stále ještě hrají Rosický a Baroš. I když je Baroš už trochu v letech, je samozřejmě stále schopen rozhodnout zápasy, které nás čekají,“ varuje Delibašič.

„Musíme se na barážové zápasy nachystat a soustředit se na ně, protože Češi mají dobrý tým, takže nás čekají tvrdé souboje. Všechno je otevřené, naši výhodou však je, že druhý zápas hrajeme doma,“ nechal se Delibašič slyšet pro server Vijesti.me, jenž mimochodem ve svém zpravodajství o reakcích českého tábora na barážový los vychází a odkazuje na informace z našich stránek.

Černohorské Vijesti citují ohlasy na los ze stránek www.sport.czfoto: repro Vijesti.me

Reklama

Související témata: