Hlavní obsah

VIDEO: Rosický sklízí po výhře s Arsenalem chválu. Ale proč se smál, diví se v Anglii

LONDÝN

Zranění a štiplavých komentářů od českých i anglických novinářů či fanoušků si užil v poslední době dost a dost. Teď konečně přichází na řadu chvála. Po výhře Arsenalu nad Sundelandem 2:1 si o sobě Tomáš Rosický může přečíst jen samá lichotivá hodnocení. Zastínila ho pouze hlavní hvězda utkání Robin Van Persie.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Rosický z Arsenalu (vlevo)

Článek

Rosický možná trochu překvapivě naskočil do utkání od první minuty, přestože v úterý v klíčovém reprezentačním duelu proti Litvě nemohl kvůli bolavým tříslům nastoupit. Do neděle se však stihl dát do pořádku a v záloze Kanonýrů zastínil své kolegy Songa, Artetu či Walcotta. Na hřišti vydržel 76. minut.

„Nastoupil a zahrál velmi dobře. Byl elegantní a chytrý na míči a neustále se snažil o průnik zálohou Sunderlandu. Velmi průbojný výkon,“ chválí kapitána české reprezentace například server Goal.com, který hráče ohodnotil nadstandardní známkou 7,5. Lepší (o půl bodu) dostal jen Van Persie.

Podobně hodnotí českého středopolaře i server ESPN: „Překvapivě byl proti Sunderlandu velmi efektivní ve středu pole. Jeho přihrávky a náběhy byly rovněž prvotřídní.“

Ve stejném duchu se nese i komentář amerického serveru bleacherreport.com: „Od Rosického to byl výborně odehraný zápas, patřil k nejlepším hráčům Arsenalu. Neustále byl schopen pronikat zálohou Sunderlandu a posouvat míč na útočníky. Parádní práce s balonem.“

Reakci Tomáše Rosického (zcela vpravo) na gól Sebastiana Larssona (druhý zleva) se britští novináři divili.foto: Reuters/Eddie Keogh

Nadprůměrnou známku (7) udělil Rosickému i deník The Sun, který si všiml u českého reprezentanta neobvyklé reakce na vyrovnávací gól soupeře. „Larssonův přímý kop vystoupal vzhůru a pak zapadl do branky, což nedalo brankáři žádnou šanci. Hosté tak po 31 minutách srovnali. A Tomáš Rosický se znovu smál, stejně jako když na stadiónu Manchesteru United skóroval Wayne Rooney z přímého kopu. Těžko říct, co mu na tom přišlo tak vtipné,“ diví se autor článku.

Nakonec ale měli na Emirates Stadium důvod k úsměvu všichni, protože v závěru utkání zařídil Van Persie druhým gólem vítězství. A Arsenal se konečně začíná škrábat tabulkou vzhůru. Nyní už si s deseti body polepšil na desátou příčku.

Nicméně na místa v elitní čtyřce, kam tradičně patří, ztrácí ještě šest bodů. Aby se mohl přetahovat o čelní pozice s Manchesterem City, Manchesterem United a Chelsea, musí ještě svěřenci Aréna Wengera hodně přidat. Nicméně kouč věří, že cesta jeho týmu vzhůru bude pokračovat.

Zůstane Van Persie?

„Je cítit, že přístup a duch týmu je prostě skvělý. I o poločase jsme dokázali dobře reagovat. Motivace a kvalita tam je, takže bychom se do toho měli pomalu dostat,“ glosoval po utkání Wenger, který chválil hlavně kapitána Van Persieho.

Útočník Arsenalu Robin Van Persie (dole) se raduje s Theo Walcottem z branky.foto: Reuters/Eddie Keogh

„Dal dva góly. A když si zanalyzujete jeho hru, zjistíte, jak moc prospěšný pro tým je,“ řekl Wenger. Jenže fanoušci Kanonýrů se obávají, zda francouzský stratég brzy nizozemského kanonýra neprodá a klub neztratí po Fábregasovi a Nasrim v krátké době další hvězdu. Van Persie má smlouvu do roku 2013, kterou dosud neprodloužil.

„Pro mě oddanost klubu není o tom, jak dlouho v něm působíte. Ale o tom, že makáte na 100 procent až do posledního dne své smlouvy. Délka kontraktu je něco úplně jiného. Máte hráče s desetiletou smlouvou, kteří nejsou klubu oddaní vůbec. Nejdůležitější je to, co hráč dělá dnes. Ideální situace by byla, kdyby u nás smlouvu prodloužil. Ale pokud tak neučiní, musíme to respektovat,“ dodal Wenger.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články