Hlavní obsah

UEFA má tři varianty návratu Sionu do Evropské ligy

NYON

Evropská fotbalová unie UEFA na žádost civilního soudu ve švýcarském kantonu Vaud nastínila tři možné scénáře případného návratu FC Sion do Evropské ligy, odkud ho vyřadila kvůli údajně neoprávněnému nasazení některých hráčů v předkole proti Celtiku Glasgow. Právě skotský klub nahradil Sion v základní skupině EL a už odehrál dva zápasy. Ve skupině jsou ještě Atlético Madrid, Udine a Rennes.

Článek

První možností je, že dosavadní výsledky budou anulovány a Sion se připojí ke zbylým čtyřem týmům. Během prosince pak mužstva odehrají s každým soupeřem pouze jeden zápas.

Při druhé variantě by zůstaly dosavadní výsledky v platnosti a po připojení Sionu by se pokračovalo současným systémem doma - venku. Boje ve skupině by pak skončily v únoru.

Třetí možností by pak bylo, že by se Sion do základní skupiny nevracel, ale dostal by šanci odehrát play off proti týmu z třetího místa ve skupině Ligy mistrů o postup do další fáze EL.

Sion se odvolal proti vyřazení z Evropské ligy k civilnímu soudu, jenž mu dal za pravdu a nařídil UEFA, aby klub do druhé nejvýznamnější pohárové soutěže vrátila. Evropská i světová federace FIFA sice zakazují týmům obracet se se sportovnímu záležitostmi na civilní soudy, protože však UEFA sídlí ve stejném kantonu jako příslušný soudní tribunál, nechce riskovat případnou soudní při, pokud by výzvu soudu ignorovala.

Podle UEFA musí jeden ze scénářů schválit i kluby, kterých se to týká. "Mohou to však přijmout pouze po rozhodnutí sportovní arbitráže (CAS), která, jak jsme všichni odsouhlasili, je jako jediná kompetentní v záležitostech Evropské ligy," uvedla evropská unie s tím, že případ může jít k CAS pouze se souhlasem Sionu. To se zatím nestalo.

Komplikovaná kauza má počátek v roce 2008, kdy se Sion dohodl bez svolení klubu Al Ahlí na kontraktu s egyptským brankářem Essamem El Hadárím. Za to dostal od FIFA zákaz podepisovat ve dvou přestupních obdobích nové hráče. Švýcarský klub v domnění, že trest skončil, získal letos v létě šest posil. FIFA nicméně tvrdí, že zákaz nabyl účinnosti až po zamítnutí odvolání Sionu u CAS a stále je tak v platnosti. Noví hráči pomohli k postupu Sionu přes Celtic, po jehož protestu UEFA vyřadila Švýcary ze soutěže.

Tím se rozběhl kolotoč soudních sporů, v nichž zatím klub vítězí. Již dříve uspěl ve při se švýcarskou ligou, jež akceptovala rozhodnutí soudu a povolila novým fotbalistům Sionu hrát v soutěži.

Reklama

Související témata: