Hlavní obsah

Basketbalová NBA přišla kvůli výluce o další dva týdny sezóny

NEW YORK

Komisionář basketbalové NBA David Stern kvůli přetrvávajícímu sporu majitelů klubů s hráčskou asociací zrušil další dva týdny základní části. Informoval o tom na páteční tiskové konferenci. Zahájení letošní sezóny se tak z původně plánovaného 1. listopadu přesunulo podle Sterna nejdříve na začátek prosince.

Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Komisionář basketbalové NBA David Stern v obležení novinářů.

Článek

Spory se dál vedou především o platový strop a podíl na zisku. Jednání začala před čtyřmi měsíci, když se zástupci hráčů a klubů nedohodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy místo té, co vypršela na konci června.

Hráči nyní požadují 52 procent podílu z příjmů, původně přitom chtěli mít 57 procent stejně jako v předchozí kolektivní smlouvě. Majitelé klubů, podle nichž minulá sezóna skončila ztrátou 300 miliónů dolarů, dál trvají na dělení jedna ku jedné.

Výrazný posun nepřinesla ani poslední série jednání na Manhattanu. "Udělali jsme další ústupky, ale pořád to nestačí," řekl ředitel hráčské asociace Billy Hunter. Zdůraznil, že požadavek majitelů je zcela nepřijatelný a že pod 52 procent nepůjdou hráči ani o halíř.

NBA naposledy stála v roce 1998

Konci výluky stále nic nenasvědčuje a podle médií se další jednání v současnosti neplánují. Liga měla začít i s českým nováčkem Janem Veselým, kterého draftoval Washington.

NBA naposledy stála v roce 1998. Sezóna byla zachráněna 9. ledna 1999 a týmy zvládly alespoň 50 zápasů základní části. Tentokrát je podle Sterna už jisté, že se po dalším odkladu už plných 82 utkání odehrát v žádném případě nestihne.

Reklama