Hlavní obsah

Volejbalisté narazí v kvalifikaci na Makedonii, ženy na Bulharsko

Čeští volejbalisté se v kvalifikaci mistrovství Evropy 2013 utkají s Rakouskem, Makedonií a vítězem předkola Švýcarsko - Chorvatsko. Ženy budou mít ve skupině Bulharsko, Maďarsko a lepšího z dvojice Lotyšsko - Kypr. Na šampionát postoupí přímo jen vítězové skupin, celky z druhých míst čeká baráž.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Čeští volejbalisté

Článek

Oba české výběry byly zásluhou umístění na letošním ME, kde muži skončili desátí a ženy osmé, nasazeny při dnešním losování v Lucemburku do prvního koše a vyhnuly se tak největším favoritům. Ženy nicméně budou hrát s tradičně nevyzpytatelným Bulharskem, kterému se šampionát nepovedl a skončilo na něm už v základní skupině.

Kvůli nabitému programu v olympijském roce se změnil termínový kalendář kvalifikace. Skupiny se nebudou hrát na jaře jako v minulosti, ale až v září, baráž přijde na řadu v květnu 2013.

Kvalifikační skupiny se tradičně odehrají systémem dvou turnajů. Česko bude od 13. do 16. září pořadatelem druhého turnaje mužů, týden předtím se bude hrát v Rakousku. Volejbalistky se vydají nejprve do Bulharska a poté do Maďarska.

Formát závěrečných turnajů ME s 16 účastníky se nezměnil. Mužský šampionát uspořádají Polsko a Dánsko, o ženské mistrovství Evropy se podělí Německo se Švýcarskem.

Rozlosování kvalifikace mistrovství Evropy 2013 ve volejbalu:
Muži:
Skupina A: Turecko, Portugalsko, Bělorusko, vítěz Albánie/Británie.
Skupina B: Estonsko, Belgie, Nizozemsko, vítěz Andorra/Izrael.
Skupina C: Česko, Rakousko, Makedonie, vítěz Švýcarsko/Chorvatsko.
Skupina D: Finsko, Řecko, Černá Hora, vítěz Kypr/Rumunsko.
Skupina E: Slovinsko, Německo, Ukrajina, vítěz Lucembursko/Švédsko.
Skupina F: Francie, Španělsko, Lotyšsko, Maďarsko.
Vítězové postupují přímo, týmy z druhých míst se utkají v baráži (druhý C - druhý E, druhý D - druhý B, druhý A - druhý F).
Přímý postup na ME: Polsko, Dánsko (pořadatelé), Srbsko, Itálie, Rusko, Bulharsko, Slovensko.

Reklama

Související témata: