Hlavní obsah

Brno - Slovácko 2:1Dostálek slaví premiérovou výhru, Zbrojovku zachránil senzační finiš

MinutaMin. Tým Hráč Akce
76. Srubek 0 : 1
85. Vaněk (penalta) 1 : 1
90. Fousek 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Brna ve 12. kole první ligy porazili Slovácko 2:1 díky obratu v závěrečné pětiminutovce a dočkali se premiérové domácí výhry po návratu do nejvyšší soutěže. Úspěšnou premiéru zažil nový trenér Zbrojovky Richard Dostálek, jenž den před utkáním vystřídal Miloslava Machálka. Slovácko poslal do vedení v 76. minutě Jaromír Srubek, ale střídající Ondřej Vaněk z penalty a Adam Fousek rozhodli o triumfu nováčka. Hostující Michal Kadlec byl v 84. minutě vyloučen. Brňané poskočili na 16. místo, mužstvo z Uherského Hradiště je v tabulce desáté.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér Brna Richard Dostálek.

Článek
Fotogalerie

Dostálek hned na šesti postech pozměnil sestavu oproti poslednímu zápasu s Pardubicemi a týmu chvíli trvalo, než si v jiném složení sedl. Po opatrné čtvrthodině se o první střelu zápasu postaral Šumbera, který ale z 20 metrů zamířil těsně vedle, vzápětí nepřesně pálil Štepanovský.

Domácí si během prvního poločasu udržovali mírnou převahu, měli na svých kopačkách více míč, ale v žádnou větší střeleckou příležitost to nepřetavili. Slovácko se dostalo do největší šance ve 38. minutě, Reinberkův centr hlavičkoval Kliment do břevna, od něj se míč odrazil na brankovou čáru, ale podle sudích nikoliv celým objemem, takže skóre se neměnilo.

Nestalo se tak ani v závěru poločasu, kdy poklidný průběh duelu oživila šance ligového debutanta Srubka, který neuklidil míč zblízka do sítě, a také tvrdě střílejícího Petržely, jenž dnes nastoupil k 400. ligovému utkání.

Po přestávce se hra vrátila do opatrného módu, u obou týmů dominovaly obrany a byla také patrná absence nápadu, který by přinesl výraznější příležitost. V 60. minutě hlavičkoval Růsek, o sedm minut později se dostal do brejku Přichystal, ale zkušený Kadlec včas uhasil gólové nebezpečí a vyznamenal se i o pár minut poté, když zblokoval střelu Štepanovského.

Slovácko zahrozilo dvěma střelami zdálky, ale pokusy Jurečky ani Šimka si cestu do sítě nenašly. Stalo se tak až v 76. minutě, kdy po centrovaném přímém kopu Havlíka propadl míč mezi brněnskými stopery a Srubek zblízka otevřel skóre.

Brno se pustilo do tlaku a bylo za to odměněno. Po závaru v šestnáctce zahrál stoper Kadlec reflexivně rukou, viděl červenou kartu a nařízenou penaltu v 85. minutě bezpečně proměnil Vaněk. Třicetiletý záložník v poslední minutě rozehrál šikovně standardní situaci na Fouska, který z úhlu prostřelil Bajzu a dokonal obrat. Zbrojovka doma v nejvyšší soutěži porazila Slovácko počtvrté za sebou.

12. kolo první fotbalové ligy:
Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 2:1 (0:0).
Branky: 85. Vaněk z pen., 90. Fousek - 76. Srubek. Rozhodčí: Dubravský - Mikeska, Dohnálek - Orel (video). ŽK: Srubek (Slovácko). ČK: 84. Kadlec (Slovácko). Bez diváků.
Brno: Šustr - Bariš, Dreksa, Šural, Kotula (82. Hladík) - Čermák (10. Vaněk), Sedlák - Štepanovský (82. Reiter), Pachlopník (62. Přichystal), Šumbera (62. Fousek) - Růsek. Trenér: Dostálek.
Slovácko: Bajza - Reinberk (80. Tomič), Srubek, Kadlec - Šimko, Daníček, Havlík - Hellebrand (63. Jurečka), Sadílek (80. Kalabiška), Petržela (63. Navrátil) - Kliment. Trenér: Svědík.

Reklama

Související témata: