Hlavní obsah

Vrba chce být s Plzní v lepší pozici než Borisov. Znamená to oloupit Barcelonu, anebo s ní těsně prohrát

I jemu je jasné, že na velkokluby kalibru Barcelony a AC Milán jeho Plzeň samozřejmě nemá, přesto si před večerním duelem Ligy mistrů s katalánským gigantem pohrává trenér českého mistra Pavel Vrba s myšlenkou na možné překvapení. Na to, jak Barcelonu oloupit, nebo s ní uhrát co nejtěsnější prohru, protože i ta může hrát v konečném účtování skupiny svou roli. „My totiž chceme jet do Běloruska k zápasu s Borisovem v lepší pozici, než v jaké bude domácí celek,“ naznačuje trenér Vrba mnohoznačně, že chce Barcelonu potrápit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba věří, že tentokrát jeho tým Barcelonu potrpápí.

Článek

Od vstupu do kvalifikace o Ligu mistrů jste doma ani jeden zápas neprohráli, vyřídili jste Jerevan, Trondheim, Kodaň a v základní skupině pak remizovali s Borisovem. Troufáte si v této sérii pokračovat i teď, kdy se postavíte Barceloně?

Bilanci sice pozitivní máme a doma chceme samozřejmě vždy vyhrávat, ale proti Barceloně to bude strašně těžké. Věřím však, že toho v útočné fázi nabídneme víc než před dvěma týdny na Nou Campu a že obranu Barcelony tentokrát vyzkoušíme.

Takže doma vidíte šanci na úspěch přece jen reálněji? I proti Barceloně?

Před zahájením bojů ve skupině někteří hráči tvrdili, že si chtějí zápasů – a těch s Barcelonou především – užít. Musel jsem je poopravit – my si je nejdeme užívat, my chceme odehrát důstojnou partii a ukázat se v co nejlepším světle, což platí i pro dnešní duel. V domácí lize se nám daří, a proto bych byl rád, abychom některé prvky, jež jsme v posledních utkáních předvedli, ukázali i v Champions League.

Jste optimističtější než před první konfrontací na Nou Campu. Znamená to, že Barcelona je v něčem přece jen trochu slabší, když hraje venku?

Barcelona je nejlepším mužstvem na světě. Svůj fotbal hraje doma i venku, spíše se přizpůsobují soupeři. Pravdou je, že ve španělské lize proti ní hrají domácí celky otevřeněji.

Zvolíte také otevřenou taktiku?

Děláme taktiku podle soupeře. Víme, že se potkáme s nejlepším mužstvem světa, čemuž bude naše taktika uzpůsobena.

Takže třeba zvláštní kapitola bude věnována hlídání Messiho, který se proti vám v Barceloně střelecky neprosadil, ale teď o víkendu nasázel Mallorce hattrick...

Budeme mu věnovat stejnou pozornost jako na Nou Campu. A doufám, že ještě větší. V prvním zápase se totiž dostal do dvou gólových situací a my měli pouze štěstí, že nám nedal branku. Proto musíme tentokrát udělat vše, aby tomu tak nebylo.

Nemáte obavy, aby se zápas neproměnil ve vraždění fotbalových neviňátek, jako to zažil váš soupeř ve skupině BATE Borisov?

Na to, abychom hráli s Barcelonou nahoru dolu, si netroufáme, ale v první půli na Nou Campu jsme měli pár akcí, při nichž jsme mohli být v útočné fázi dravější a drzejší. Tentokrát bych chtěl, aby tomu tak bylo po celé utkání. V Barceloně byla naše útočná bilance špatná, takže doufám, že doma na tom budeme lépe.

Klíčovým pro vás ale bude zápas za tři týdny v Bělorusku, protože s Borisovem budete hrát o třetí příčku ve skupině a přestup do jarního pokračování Evropské ligy.

Víme, že střetnutí v Minsku bude v tomto směru nejdůležitější. My ale chceme vytvořit takovou konstelaci, abychom šli do zápasu v lepší pozici než Borisov.

To by ovšem znamenalo s Barcelonou neprohrát. Anebo s ní prohrát minimálním rozdílem, protože i skóre může hrát v konečném účtování roli.

Chceme prostě uhrát co nejlepší výsledek a věřím, že tomu tak bude.

Reklama

Související témata: