Hlavní obsah

Kopecký skončil v IRC opět druhý, s Mikkelsenem prohrál o bod

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký těsně prohrál boj o celkový triumf v seriálu Intercontinental rallye challenge. Šampionem se stal po vítězství v Kyperské rallye Nor Andreas Mikkelsen, který nakonec českého soka porazil o jediný bod. Kopecký dnes dojel na Kypru druhý.

Foto: Škoda Motorsport

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000

Článek

Mikkelsenovi, který startoval také s podporou Škody, ale oficiálně v barvách britského importéra mladoboleslavské automobilky, pomohl k titulu letošní nový systém bodování. Poslední dva díly seriálu, které vyhrál, byly totiž lépe ohodnoceny. V Kyperské rallye získávali jezdci dvojnásobný počet bodů.

"Systém koeficientů nás připravil o titul, bylo to ale stejné pro všechny. I tak to byla dobrá sezona," řekl v cíli poslední rychlostní zkoušky Kopecký, který byl v IRC celkově druhý i v minulých dvou letech. I proto bylo jeho hlavním cílem pro letošní rok šampionát ovládnout. Před poslední soutěží byl v čele, na Kypru ale o titul přišel.

"Věděli jsme, že musíme na Kypru zvítězit, abychom získali celkový titul. Museli jsme se však sklonit před Andreasovou rychlostí," dodal Kopecký, který musel na Kypru startovat bez svého tradičního spolujezdce Petra Starého.

Dojatý Mikkelsen v cíli posledního měřeného testu jen těžko zadržoval slzy. "Nikdy by mě nenapadlo, že se něco podobného stane. Byla to neuvěřitelná sezona. Nemám slov," radoval se Nor, který začal sezonu nehodou na Rallye Monte Carlo a poprvé vyhrál až v říjnu ve Skotsku. Výhry na lépe bodovaných rallye mu ale pomohly k životnímu úspěchu.

Šéf továrního týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek byl se sezonou spokojený, neboť se povedlo obhájit triumf i ve značkách. "Naše letošní výsledky patří k tomu nejlepšímu, co jsme během 110 let naší motorsportoví historie dokázali," uvedl Hrabánek. Fin Juho Hänninen se totiž stal mistrem světa v kategorii SWRC a piloti za volanty mladoboleslavských vozů ovládli sedm z jedenácti rallye seriálu IRC.

Kyperská rallye, závěrečný jedenáctý díl seriálu Intercontinental rallye challenge:
1. Mikkelsen, Floene (Nor./Škoda Fabia S2000) 2:25:18,5, 2. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia S2000) -1:40,5, 3. P. Sandell, Parmander (Švéd./Škoda Fabia S2000) -2:54,8, 4. Kruuda, Järveoja (Est./Škoda Fabia S2000) -4:33,0, 5. Loix, Miclotte (Belg./Škoda Fabia S2000) -5:25,4, 6. Kahle, Göbel (Něm./Škoda Fabia S2000) -7:48,9.
Konečné pořadí: 1. Mikkelsen 153, 2. Kopecký 152, 3. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 125.

Reklama

Související témata: