Hlavní obsah

Šéf NBA hráčům: Berte 51 procent, nebo další návrh bude horší

Po dalším neúspěšném jednání o podmínkách kolektivní smlouvy v NBA dal komisionář zámořské basketbalové ligy David Stern hráčům ultimátum. Buď do středy přistoupí na to, že budou mít podíl z příjmů až do výše 51 procent, nebo bude další návrh výrazně horší, a to 47 procent.

Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Komisionář basketbalové NBA David Stern.

Článek

Hráči původně chtěli mít 57 procent stejně jako v předchozí kolektivní smlouvě, nyní nehodlají ustoupit pod 52 procent. Podle právního zástupce hráčské unie Jeffreyho Kesslera se basketbalisté nedají zastrašovat. "Chtějí hrát, chtějí tuhle sezónu, ale neobětují budoucnost všech hráčů NBA kvůli takovýmhle hrozbám," uvedl Kessler podle agentury AP.

Podle něj současný návrh vedení soutěže představuje ve skutečnosti pouze 50,2 procenta z příjmů. "To, že by dosáhli 51 procent, je podvod a iluze," prohlásil Kessler.

Obě strany v sobotu jednaly za účasti federálního prostředníka George Cohena osm hodin, ale bez úspěchu. "Je to další smutný den pro naše fanoušky, zaměstnance hal, naše prodavače, hlídače na parkovištích," uvedl šéf hráčské asociace Derek Fisher.

Výluka trvá od konce června. NBA měla začít i s českým nováčkem Janem Veselým, kterého draftoval Washington, 1. listopadu. Start sezony je však zatím v nedohlednu. Majitelé klubů se snaží ušetřit, protože minulá sezona podle nich skončila ztrátou 300 milionů dolarů.

Reklama