Hlavní obsah

Devatenáctka těsně porazila Litvu a je zpět v boji o postup

BAT JAM

Čeští fotbalisté do 19 let se vrátili do boje o postup do další fáze kvalifikace o mistrovství Evropy, když dnes ve druhém utkání předkvalifikace porazili Litvu 1:0. Jediný gól dal už ve 3. minutě olomoucký záložník Jakub Plšek.

Foto: Ladislav Nussbauer, Sport.cz

Trenér české fotbalové reprezentace do 19 let Jaroslav Hřebík.

Článek

Svěřenci trenéra Jaroslava Hřebíka byli po úvodní porážce 1:2 s Izraelem pod tlakem, ovšem rychlý gól Plška jim výrazně pomohl. Po celé utkání měli výraznou převahu, ale stejně jako v první duelu měli problém s koncovkou. Ze 14 střel další trefu nevytěžili.

Litvu Češi za celý zápas pustili k jediné přímé střele na branku, navíc od 42. minuty hrál soupeř v deseti bez vyloučeného Dapkuse. Červenou kartu dostal za faul na Housku. V úplném závěru vyloučil sudí dalšího Litevce Vilkaitise.

"Doufali jsme v rychlý gól, aby nám pomohl. To se naplnilo už ve třetí minutě, kdy Plšek krásnou střelou z dvaceti metrů k tyči otevřel skóre. Litevci hráli systémem 5-4-1 se zataženou obranou, do zhuštěného prostoru jsme se jen těžko dostávali. A když jsme si šance vytvořili, nedokázali jsme je proměnit," řekl asistent trenéra Václav Jílek.

Litoval, že kvůli neproměnování šancí byl zápas dramatický až do konce. "Naši chabou snahu v koncovce neomlouvá ani nekvalitní hřiště. Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, kdy hrál soupeř pouze o deseti. Nedokázali jsme zvýšit a výsledkově tak byl zápas otevřený až do konce. Litevci ale naši branku neohrozili, do zakončení se dostali pouze jedinkrát za celý zápas po standardní situaci," hodnotil Jílek.

Češi se dělí o druhé místo v tabulce s Izraelem, který dnes podlehl 0:1 Srbsku. Právě vedoucí Srbové budou v neděli posledním soupeřem českého týmu. Do závěrečné fáze kvalifikace postupují první dva celky z 12 skupin plus nejlepší celek na třetích místech. "Se Srbskem potřebujeme vyhrát," dodal Jílek.

Předkvalifikační turnaj o účast na ME fotbalistů do 19 let - 5. skupina:
Litva - ČR 0:1 (0:1)
Branka: 3. Plšek. ČK: 42. Dapkus, 90. Vilkaitis (oba Litva).
Sestava ČR: Veselý - Krátký, Čepelák, Hybš, F. Twardzik - Sýkora, Plšek, Houska, Zahradníček (82. Kliment) - Hurka (90.+2 Lutonský), Krmenčík (55. Prošek). Trenér: Hřebík
Srbsko - Izrael 1:0.
Tabulka:
1. Srbsko 2 1 1 0 1:0 4
2. Izrael 2 1 0 1 2:2 3
2. ČR 2 1 0 1 2:2 3
4. Litva 2 0 1 1 0:1 1

Reklama

Související témata: