Hlavní obsah

Anglie pokořila španělské šampióny. Rozhodl Lampard

Šampióni padli! Anglie pokořila fotbalové mistry světa a Evropy Španěly. Jediný gól zápasu ve vyprodaném londýnském Wembley dal v 49. minutě hlavou Frank Lampard, který ve svém jubilejním devadesátém utkání v národním týmu nastoupil s kapitánskou páskou. Ale jeho tým nebyl lepší.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Snadný gól. Frank Lampard skóruje do sítě Španělů, zatímco soupeři marně pohledy vyzývají sudího k odmávnutí ofsajdu.

Článek

Rozhodující moment přišel po trestném kopu Jamese Milnera z levé strany. Hlavičkující Darren Bent trefil pravou tyč, od které se míč odrazil před prázdnou branku a záložník Chelsea bez námahy vstřelil svůj 23. reprezentační gól.

"Je paráda, že jsme je porazili. Je to nejlepší tým na světě. Ale nemůžeme to přeceňovat. Musíme být realisty, protože měli v zápase navrch. My ještě nejsme tam, kde chceme být," konstatoval Lampard.

Ve španělské brance kapituloval liverpoolský gólman Pepe Reina, jenž o přestávce vystřídal Ikera Casillase. Brankář Realu Madrid odchytal první poločas a připsal si 126. start za španělský výběr, čímž vyrovnal rekord svého předchůdce Andoniho Zubizarrety. "Škoda, že jsem to nemohl oslavit vítězstvím. Nezasloužili jsme si prohrát," uvedl Casillas.

Spokojení Angličané (v bílém) se po výhře v přípravném utkání zdraví s fotbalisty Španělska.foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Hosté pak dostali anglický tým pod tlak, ale vyrovnat nedokázali. Kanonýr David Villa trefil tyč a Cesc Fábregas zahodil v závěru další dvě šance.

"Anglie se dostala k naší brance jen při té standardní situaci při trestném kopu, což svědčí o tom, že jsme zápasu dominovali," uvedl španělský kouč Vicente del Bosque. "Ale jsem zklamaný, až naštvaný, že jsme nedokázali vyhrát. V klíčových momentech jsme byli pomalí," stěžoval si. "Angličané do písmene dodržovali trenérovy pokyny, taktický plán splnili do puntíku. Ale my hrajeme fotbal jinak," komentoval výkon svěřenců Fabia Capella.

Španělé, kteří vyhráli kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy před českou reprezentací, prohráli letos teprve podruhé. Ve zbylých devíti zápasech zvítězili. V přípravných duelech s fotbalovými velmocemi se jim však v poslední době nedaří, v srpnu podlehli 1:2 Itálii, loni v listopadu utrpěli debakl 0:4 s Portugalskem a předtím 1:4 s Argentinou.

Angličtí fotbalisté dokázali porazit úřadující mistry světa poprvé od roku 1980, kdy zvítězili rovněž ve Wembley nad Argentinou 3:1.

Fotbalové přípravy
Anglie - Španělsko 1:0 (49. Lampard).
Mexiko - Srbsko 2:0 (2. a 88. z pen. Hernández).
Wales - Norsko 4:1 (88. a 89. Vokes, 11. Bale, 15. Bellamy - 61. Huseklepp).

Reklama

Související témata: