Hlavní obsah

Manchester City vykázal gigantickou ztrátu 6 miliard. Slibuje, že se umravní

MANCHESTER

Fotbalisté Manchesteru City sice vedou anglickou ligu s náskokem pěti bodů, ale s vyrovnaností rozpočtu má jejich klub velký problém. Za období 2010/2011 oznámil gigantickou ztrátu ve svém hospodaření ve výši 194,5 miliónu liber, což odpovídá necelým šesti miliardám korun. Jedná se vůbec o největší finanční ztrátu klubu v dějinách anglického fotbalu.

Foto: Darren Stamples, Reuters

Manchester City vládne Premier League, ale za cenu obřích finančních ztrát

Článek

Do hospodářského výsledku není započítán zisk ze sponzorské smlouvy s Etihad Airlines, která přináší klubu ročně 35 miliónů liber a také bonusy z účasti v Lize mistrů.

Klubové hospodaření je tak v příkrém protikladu k finanční fair play, kterou prosazuje UEFA. Její striktní pravidla budou závazná pro všechny kluby od sezóny 2014/2015.

UEFA bude monitorovat finanční hospodaření klubů už od současného finančního roku a během tří let musí kluby dosáhnout vyrovnaných rozpočtů. Evropská asociace si od tohoto kroku slibuje snížení obřích přestupových částek a snížení platů hráčů, které kluby ruinují.

Ztráty předvídali

V City však v poslední době nejsou peníze, zdá se, žádný problém. Ropný miliardář Šejk Mansour pumpuje do klubu takové prostředky, že si za zmíněné období mohl nakoupit řadu hvězd v čele s Edinem Džekem, Davidem Silvou, Yayou Touré, Alexandrem Kolarovem, Mariem Balotellim a dalšími.

Za posily City v období 2010 až 2011 utrail 156,5 miliónu liber. Celkově však od svého příchodu do Manchesteru City v roce 2008 koupil Šejk Mansour hráče za 460 miliónů liber.

Podle ředitele City Grahama Wallace už Manchester City nikdy podobný rok nezopakuje a pokusí se následovat nařízení UEFA. „Naše ztráty, které jsme předpovídali, se v tomto měřítku v budoucnosti nebudou nikdy opakovat. Tyhle finanční ztráty jsou pro nás odrazovým můstkem pro to, aby byl klub schopen se posunout do udržitelnější pozice ve všech aspektech svého provozu,“ vysvětlil Wallace.

Reklama

Související témata: