Hlavní obsah

Turnaj mistrů zahájili výhrou loňští finalisté Federer i Nadal

Loňští finalisté tenisového Turnaje mistrů Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal nezaváhali ani letos a v Londýně začali vítězně. Oba se však nadřeli v třísetových bitvách.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Rafael Nadal se na úvod s Mardy Fishem dost nadřel.

Článek

Pětinásobný vítěz Turnaje mistrů Federer zvítězil nad Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou za hodinu a půl 6:2, 2:6, 6:4 a prodloužil si vítěznou šňůru na 13 zápasů. Na poslední singlovou akci sezóny totiž přijel jako šampión turnajů v rodné Basileji a taky v Paříži.

Právě na pařížském Masters před týdnem se Federer s Tsongou utkali ve finále, tehdy vyhrál favorizovaný Švýcar ve dvou setech (6:1, 7:6). V neděli také výborně začal, hladce získal první set, jenže pak dvakrát neudržel servis. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer ale překvapení nedopustil, v rozhodující sadě si v desátém gamu připravil za stavu 5:4 tři mečboly a Tsonga odvrátil jen první.

Roger Federer obhajuje loňské prvenství.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Sang Tan

"Jo-Wilfried ve druhém setu výborně podával, jen těžko jsem se dostával do hry a kontroloval výměny od základní čáry," komentoval Federer ztracenou druhou sadu. Ve třetí Švýcar opět výborně podával, v rozhodujícím gamu využil dvou chyb soupeře a sám zahrál dva parádní míče. "Hraju nejlépe v sezóně," pochvaloval si pak Federer.

Utrpení Rafaela

Zhruba hodinu utrpení prožil v neděli před půlnocí na kurtu Rafael Nadal. Druhý hráč světa navzdory žaludečním problémům porazil ve svém úvodním utkání Turnaje mistrů v Londýně 6:2, 3:6, 7:6 amerického debutanta Mardyho Fishe a udržel si naději na premiérový celkový triumf na tradičním finále sezóny.

Nadal měl zdravotní potíže především v třetím setu, v němž musel za stavu 2:0 neplánovaně na toaletu. Po návratu sice tři gamy prohrál, ale díky své bojovnosti odvrátil porážku, která by snížila jeho šance na postup do semifinále.

Mohl za to losos?

"Hodinu jsem hrál a přitom strašně trpěl. Protože když se necítíte dobře, musíte hodně běhat, a pak jsou všechny svaly unavenější než obvykle," uvedl Nadal, jenž netušil, co jeho problémy způsobilo. "K obědu jsem měl nějaké těstoviny s lososem. Nic zvláštního nebo neobvyklého," řekla bývalá světová jednička.

Potíže začal pětadvacetiletý Španěl pociťovat v druhé polovině druhého setu. "A na začátku třetí sady se to hodně zhoršilo. Řekl jsem rozhodčímu, že potřebuju na toaletu. Zeptal jsem se ho, jestli můžu jít při výměně stran. Odpověděl, že mám jít před svým servisem. Proto jsem odešel za stavu 2:0," popsal Nadal neobvyklou situaci.

Desetinásobný grandslamový šampión doufá, že do úterního večerního duelu proti velkému rivalovi Rogeru Federerovi bude v pořádku. "Dělá mi starosti jen pondělní trénink. Dva dny by měly (na uzdravení) stačit," dodal Nadal.

Berdych s Djokovičem od 21. hodin

Tomáš Berdych se poprvé představí na turnaji pro elitní osmičku až v pondělí proti světové jedničce Novaku Djokovičovi. Jejich duel uzavře program druhého dne a nezačne dříve než v 21:00 SEČ. Předcházet mu bude druhý pondělní duel skupiny A, který obstarají Brit Andy Murray a Španěl David Ferrer.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 5,93 miliónu eur):
Dvouhra:
Skupina B:
Nadal (2-Šp.) - Fish (8-USA) 6:2, 3:6, 7:6 (7:3), Federer (4-Švýc.) - Tsonga (6-Fr.) 6:2, 2:6, 6:4.
Čtyřhra:
Skupina B:
Fyrstenberg, Matkowski (8-Pol.) - Llodra, Zimonjič (2-Fr./Srb.) 6:4, 5:7, 11:9, Mirnyj, Nestor (3-Běl./Kan.) - Bopanna, Kúreší (5-Indie/Pák.) 7:6 (7:2), 4:6, 11:9.

Reklama

Související témata: