Hlavní obsah

O Zlatý míč FIFA se znovu ucházejí Messi, Xavi a Ronaldo

Na Zlatý míč FIFA, ocenění pro nejlepšího fotbalistu světa, znovu kandiduje vítěz posledních dvou ročníků této ankety Lionel Messi z Barcelony. FIFA mezi kandidáty také zařadila stejně jako před rokem jeho klubového spoluhráče Xaviho a trojici nominovaných uzavírá Cristiano Ronaldo z Realu Madrid. Vítěz bude vyhlášen 9. ledna v Curychu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Lionel Messi se Zlatým míčem FIFA za rok 2010.

Článek

Nominace se tak obešla bez překvapení. Messi se Xavim jsou tahouny Barcelony, která vládne klubovému fotbalu, Xavi je navíc klíčovým hráčem španělské reprezentace. Ronaldo pak v minulé sezóně pokořil střelecký rekord španělské ligy a v této sezóně nastřílel stejně jako Messi už 17 gólů.

Na nejlepší fotbalistku roku pak kandidují pětinásobná vítězka ankety Marta z Brazílie, Američanka Abby Wambachová a nejlepší hráčka mistrovství světa Japonka Homare Sawaová.

Trenérem roku Ferguson, Guardiola nebo Mourinho

Trenér roku vzejde z trojice Alex Ferguson (Manchester United), Josep Guardiola (Barcelona) a José Mourinho (Real Madrid). Mezi trenéry ženského fotbalu kandidují Bruno Bini (reprezentace Francie), Norio Sasaki (reprezentace Japonska) a Pia Sundhageová (reprezentace USA).

Vítěze určí hlasování, na kterém se podílejí z dvou třetin reprezentační trenéři a kapitáni a z jedné třetiny novináři.

Nominace bez českého zástupce

FIFA na slavnostní galavečeru vyhlásí vedle držitele Zlatého míče také ideální jedenáctku roku 2011. V pětapadesátičlenné nominaci tentokrát chybí český zástupce.

Messi kandiduje také na cenu Ference Puskáse za nejhezčí gól roku. Spolu s ním se o cenu ucházejí Neymar a Wayne Rooney. Udělena bude i cena fair play a Cena prezidenta FIFA.

Reklama