Hlavní obsah

Klokani si po 85 letech chtějí zopakovat historický zájezd do Austrálie

Pavel DosadilSport.cz

Přítomnost je víc než složitá a kauza čtyř Bohemek je naplno zaměstnává. Přesto vedení fotbalového klubu Bohemians 1905 připravuje smělý projekt – Vršovičtí by si příští rok po 85 letech chtěli zopakovat historický zájezd do Austrálie, z něhož si přivezli nový název i klokana do klubového znaku. Fanoušci si průkopnickou cestu mohou připomenout v knížce 14 míčů pro Bohemians spisovatele Petra Hugo Šlika.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hráči Bohemians s trenérem Pavlem Medynským (vpravo) - možná se dočkají výletu do Austrálie...

Článek

Později se vydali i do Asie, výprava do Austrálie z roku 1927 však zůstává v historii fotbalových Bohemians unikátní. Nemusí však zůstat pouze u ní. Pokud budou mít dostatek prostředků a najdou vhodný termín, zopakují si ji Sňozík a spol. v příštím roce 2012.

„Během podzimu nám z Austrálie opravdu dorazila hypotetická nabídka, zda bychom si v horizontu nejbližších dvou, tří let nechtěli památný zájezd zopakovat. Svou roli v tom samozřejmě hraje Vítězslav Lavička, současný trenér Sydney, a jeho kolega Michal Zach, který působil v Austrálii i v Bohemce,“ prozradil tiskový mluvčí klubu Jaroslav Köstl.

Vedení vršovického klubu nabídka okamžitě zaujala. „Šéf představenstva pan Jakubowicz ji vážně zvažuje, po 85 letech by to byla stylová výprava. Trenér Lavička v Austrálii stále působí a také František Straka tam během svého angažmá narazil na skupinu krajanů, kteří na tehdejší zájezd stále vzpomínají,“ potvrzuje ředitel klubu Ladislav Valášek.

Současné vedení Bohemky má v Austrálii i další kontakty, a tak by zájezd nemusel být jen smělou utopií.

Trenéři Vítězslav Lavička (vpravo) a Michal Zach mohou klokanům Sydney vřele doporučit.foto: archiv

Fascinující příběh znovu ožil

Kdo si chce připomenout dobrodružnou výpravu z první poloviny minulého století, má ideální možnost. V nakladatelství ARSCI právě vychází kniha 14 míčů pro Bohemians spisovatele Petra Hugo Šlika. Jejím kmotrem je bývalý kapitán týmu a trenér rezervy Bohemians 1905 Dalibor Slezák.

„Cesta v roce 1927 trvala od dubna do července a ten příběh mě fascinuje. Australané pozvali reprezentaci, která však odmítla – stejně jako Sparta, Viktorka Žižkov a další velké kluby. Nakonec se tedy do Austrálie vydalo podceňované mužstvo AFK Vršovice. Pořadatelé trvali na názvu Bohemians, Češi. Čtrnáct z dvaceti zápasů tam vyhrálo, nový název si tedy po návratu ponechalo a do znaku dalo klokana,“ poukazuje autor Šlik.

Kniha 14 míčů pro Bohemians líčí historickou výpravu vršovických fotbalistů do Austrálie.foto: www.bohemians1905.cz

Dvanáct míčů a párek klokanů pro Masaryka navrch

Název knihy tedy připomíná zápasovou bilanci během zájezdu. „Tehdy bylo zvykem, že vítěznému týmu připadne míč, s nímž se zápas hrál. V Adelaide tenkrát Češi balon nedostali a jeden se jim cestou domů ztratil, takže jich přivezli domů jen dvanáct. To už bych to však čtenářům moc komplikoval,“ vysvětluje spisovatel, který je občanským povoláním zeměměřič.

Fotbalisté přivezli do Prahy také párek živých klokanů, prvních, kteří kdy do Čech dorazili. „Byl to vlastně dárek pro prezidenta Masaryka. Klokany si prohlédl a mělo se za to, že pak skončili v pražské zoo, jež se právě zakládala. V archivu jsem však narazil na to, že párek pak dožil ve zvěřinci v nedaleké Grébovce,“ usmívá se Šlik na půdě vršovického Ďolíčku.

Vycpaný klokan je dodnes v klubovém muzeu. Nejde však o zvíře z památného zájezdu, ale o mnohem mladší exemplář.

Reklama