Hlavní obsah

VIDEO: Koudelka ošklivě spadl v Harrachově. Musel do nemocnice, závod nestihne

HARRACHOV

Nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka spadl při tréninkovém pokusu před pokračováním Světového poháru v Harrachově. Zradilo ho vázání, vypnulo ve vzduchu. Přistál na bok a na hlavu, musel do nemocnice.

Foto: ČTK

Roman Koudelka padá ve druhém kole tréninkuv Harrachově.

Článek

V kotrmelcích schytal i rány od lyží. Praskla mu helma. Hned se sice pokusil vstát, ale zavrávoral a šel k zemi.

„Má na čele podkožní hematom, zřejmě pohmožděnou krční páteř a otřes mozku,“ nastínila první diagnózu lékařka závodu Olga Škodová poté, co záchranáři se skútrem Koudelku dopravili do sanitky a ta s ním zamířila do liberecké nemocnice, kde zůstane na pozorování minimálně do soboty.

Skokan byl po pádu stále při vědomí, komunikoval a snažil se prý i vtipkovat. „Tak snad to nebude mít nějaké velké následky,“ zadoufal po tréninku a kvalifikaci trenér reprezentace David Jiroutek.

Po skvostném rozletu do sezóny přišla pro jeho nejlepšího závodníka drsná rána.

Měl být tahákem pro diváky. Místo toho přišel rázný konec veškerému spřádání plánů na zopakování umístění na stupních z letošního lednových letů v Harrachově. Ponurá atmosféra se vloudila do celého týmu.

Koudelka v prvním tréninku skočil 118 metrů a obsadil šestnácté místo, při pádu doletěl na značku 117,5 m. Ale co se vlastně přihodilo, že zdánlivě pohodový let skončil hrozivě? První verze: Praskl kolíček, který drží patu boty ve vázání. To prasklo. Podobně jako už několikrát. Poprvé však za letu - ve stokilometrové rychlosti, když byl zhruba metr nad zemí. 

Ale ze skokanského tábora přišlo upřesnění. Sám závodník si zřejmě špatně upevnil šroub, který drží kolík na botě. Spojení se uvolnilo. „Kdyby přišel poryv protivětru už za hranou, nejspíš by mu to vyletělo už tam a bylo by to hodně špatné,“ poznamenal Jiroutek a nechtěl spekulovat, jestli by mohl Koudelka během víkendu závodit.

"Další start? To je otazník," podotkl osobní Koudelkův kouč Luboš Plecháč. Nejbližší možnost? Neděle. Ale to je nejspíše fikce, k níž se nikdo nehlásí.

"Ten pád byl velký, proto chceme, aby podstoupil podrobná vyšetření. Měl by se ale teď vyléčit do plného zdraví," prohlásila obezřetně lékařka závodu.

Do pátečního klání může nastoupit šest českých skokanů, kvalifikací prošli Sedlák, Janda, Hájek, Hlava, Matura a Cikl. Program? Krajně nejistý vhledem k větrné předpovědi na dnešek, kdy má závod začít v 17 h (ČT 4). V sobotu je v plánu závod týmů, v neděli další klání jednotlivců.

Reklama

Související témata: